ČR stihne vyčerpat peníze z eurofondů do roku 2013

Česká republika stihne vyčerpat prostředky z fondů evropské unie. Tvrdí to ministr pro místní rozvoj Kamil Jankovský. K dnešnímu dni je proplaceno přes 200 miliard korun. Má se přitom jednat o 55 procent celkové částky, kterou musí ČR do konce roku 2013 vyčerpat.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Briefing ministra pro místní rozvoj Kamila Jankovského o stavu čerpání peněz z evropských fondů.

Briefing ministra pro místní rozvoj Kamila Jankovského o stavu čerpání peněz z evropských fondů. | Foto: Filip Jandourek

Do roku 2013 má být celkem vyčerpáno přes 782 miliard korun. Podle slov ministra pro místní rozvoj Kamila Jankovského je nyní vyčerpána víc než polovina částky, což odpovídá také polovině celkového období, za které se musí peníze vyčerpat. Evropské fondy se České republice otevřely v roce 2007. Z nových se bude moci čerpat od roku 2014.

Přehrát

00:00 / 00:00

Barbora Kreuzerová o čerpání evropských peněz ve Světě o druhé.mp3

Vladimír Špidla včera vyjádřil obavu, že jsme zaspali, že není možné stihnout peníze vyčerpat. Ministerstvo pro místní rozvoj se brání tím, že Vladimír Špidla použil špatná data. Řekl, že vyčerpáno je pouze 89 miliard, což je ovšem částka, která je vyčerpána v již certifikovaných projektech, tedy projektech, které jsou již zcela uzavřené.

Závazek vůči Evropské komisi musí být navíc do stavu konečné certifikace dotažen nejpozději 3 roky poté, co vznikl. Podle ministra Jankovského tak nehrozí, že by se peníze musely vracet.

„Na tuto alokaci jsou podané žádosti v objemu přes 900 miliard korun, tedy přesahují objem celkové alokace To co už bylo schváleno, je objem řádově 430 miliard korun,“ přidává aktuální výčet částek Jankovský.

Ministr Jankovský ale zároveň přiznává, že určité problémy s čerpáním jsou. Podle něj se jedná například o operační programy Lidské zdroje a zaměstnanost, výzkum vývoj pro inovace inovací nebo vzdělání pro konkurenceschopnost. Tyto programy ale podle Jankovského ministerstvo speciálně hlídá.

„Pokud budeme vidět, že ten program problémy mít bude, nastoupí věcná finanční analýza jednotlivých operačních programů a na základě evaluace programů navrhneme přesun z programů, které čerpají hůře do programů, které čerpají lépe,“ dodal ministr pro místní rozvoj Kamil Janovský.

Kolik peněz bude moci Česká republika čerpat z nových fondů od roku 2014 bude známo až na konci roku 2012, kdy evropská komise zveřejní návrh finanční perspektivy a začne vyjednávání o této částce. První náměstek ministra pro místní rozvoj Daniel Braun se ale domnívá, že částka bude nižší, než je ta stávající, tedy méně než 782 miliard korun.

„Probíhá i debata o celkovém rozpočtu EU, ta probíhá v postkrizové době, kdy i čistí plátci přijímají úsporná opatření, takže se dá očekávat, že prostředků v příštím období bude méně, než v období 2007 – 2013, ale budeme se snažit působit na EK, aby ten propad byl v rámci možností přijatelný,“ říká první náměstek ministra pro místní rozvoj Daniel Braun.

Ondřej Černý, Barbora Kreuzerová, Aneta Vojtěchová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme