ČTÚ sníží poplatky za volání na mobily o polovinu. Slibuje si od toho pokles cen

Ceny za volání mobilním telefonem v Česku by mohly v dohledné době klesnout. Slibuje si to aspoň Český telekomunikační úřad (ČTÚ) od kroku, který dnes zveřejnil na svém webu - od příštího roku sníží operátorské poplatky za volání do mobilních sítí, a to hned o polovinu.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Mobilní aplikace Českého rozhlasu (ilustrační foto)

Mobilní aplikace Českého rozhlasu (ilustrační foto) | Foto: Khalil Baalbaki | Zdroj: Český rozhlas

Operátorský poplatek za volání do mobilních sítí by měl podle představ ČTÚ od příštího roku klesnout na polovičních 55 haléřů za minutu ze současných 1,08 koruny.

Operátoři by tak mohli snížit ceny mobilního telefonování pro koncové zákazníky. S T-Mobilem, Telefónikou a Vodafonem již úřad zahájil správní řízení.

Přehrát

00:00 / 00:00

ČTÚ sníží poplatky za volání na mobily na polovinu. Slibuje si od toho pokles cen

„Je to jeden z kroků, který je na cestě k trvalému snižování velkoobchodních cen za takzvané terminační poplatky za ukončení volání v jednotlivých sítích, které si mezi sebou platí a které se posléze v té či oné míře promítají do koncových cen,“ řekl Radiožurnálu předsedou Rady ČTÚ Pavel Dvořák.

Stejně jako v předchozích třech letech chce regulátor maximální výši poplatků, které si firmy platí za přenos hovorů mezi sítěmi, snižovat postupně. Od července se poplatek sníží na 72 haléřů a v lednu o dalších 17 haléřů.

Že operátoři koncové ceny sníží stejným tempem, jako klesnou poplatky, ale není pravděpodobné. Například loni se průměrná cena minuty hovoru snížila jen o desetinu a o rok dříve o šest procent, poplatky přitom klesly o třetinu. Dvořák to vysvětluje vysokou poptávkou po mobilních službách v Česku.

„Velkoobchodní ceny jsou významným způsobem regulovány, takže prostor pro operátory tady je, a jak na to zareagují, je jejich rozhodnutí. V momentě, kdy je velká poptávka, nabídka jim to umožňuje. To jsou prostě pravidla tržního hospodářství,“ podotkl předseda Rady ČTÚ.

Kritici upozorňují, že ceny jsou u nás ve srovnání se zahraničím nepřiměřeně vysoké. Používají při tom srovnání OECD, podle kterého má dokonce Česko v průměru nejdražší volání ve vyspělém světě. Z tohoto stavu viní právě ČTÚ. Úřad to odmítá, podle Dvořáka ze zákona do koncových cen zásadním způsobem zasahovat nemůže.

Veronika Sedláčková, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme