Českých firem se sídly v daňových rájích ubývá. Stahují se z Nizozemska i Seychel

Českých firem, které mají vlastníka sídlícího v daňovém ráji, od roku 2015 ubývá. Vyplývá to ze statistik společnosti Bisnode. Od začátku letošního roku klesl počet takzvaných offshore firem o 61. Přímého majitele v daňovém ráji tak má necelých 13 tisíc společností.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Peníze (ilustrační foto)

Peníze (ilustrační foto) | Foto: vkombajn | Zdroj: Pixabay | CC0 1.0,©

„V prvním pololetí letošního roku české firmy odcházely zejména z Nizozemska, ale také například ze Seychel. V poslední době ale vyhledávají i nové daňové ráje, jako jsou Spojené arabské emiráty anebo Hongkong,“ popsala Radiožurnálu Petra Štěpánová ze společnosti Bisnode.

Panamské dokumenty nutí německé daňové hříšníky přiznat dluhy

Číst článek

Největší podíl společností s majitelem v daňových rájích je podle ní v oblasti podnikání s nemovitostmi a v obchodu. Od začátku letošního roku ubylo v daňových rájích 61 takových českých firem.

Panamské dokumenty

Jako daňové se označují země s nízkým nebo žádným zdaněním zahraničních firem. Cílem vlád těchto zemí je přilákat zahraniční kapitál. Český stát podle analytiků přichází kvůli daňovým únikům až o desítky miliard korun ročně. Ještě větší škody ale způsobují praní špinavých peněz a zastírání trestné činnosti.

Téma daňových rájů se stalo aktuálním na jaře 2016, kdy aféra takzvaných Panamských dokumentů odhalila, že desítky světově významných osob z politiky i byznysu ukrývají zisky v daňových rájích. Podle Českého centra pro investigativní žurnalistiku ukázaly uniklé dokumenty firmy Mossack Fonseca také na 283 Čechů.

Kristýna Křupková, ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme