Češi si místo návštěv na Štědrý den volali. Datový provoz z mobilů stoupl až o 89 procent

Na Štědrý den zaznamenaly mobilní sítě rekordní datový provoz. Proti loňsku byl u jednotlivých operátorů vyšší o 35 až 89 procent. Počet hovorů stoupl v sítích O2 a T-Mobilu, u Vodafonu naopak klesl. Ke zvýšenému telekomunikačnímu tuzemskému provozu přispěl nouzový stav kvůli koronaviru i Vánoce trávené v užším rodinném kruhu. Počet SMS klesl u všech operátorů. Vyplývá to z informací firem.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Od poloviny června musí operátoři v Evropské unii v rámci roamingu zákazníkům účtovat stejné ceny, jako při volání z tuzemska.

Hlasový provoz ve srovnání s loňským rokem znatelně narostl. Naopak počet zaslaných SMS klesl (ilustrační foto) | Foto: Fotobanka Pixabay | Zdroj: Fotobanka Pixabay

„Vzhledem k aktuálním vládním opatřením tráví Češi letošní svátky spíše doma a místo návštěv si se svými blízkými volají. Letos na Štědrý den spojila síť O2 o 1,2 milionu více hovorů než loňský rok,“ uvedla mluvčí O2 Kateřina Mikšovská.

Celkem operátor spojil téměř 14,6 milionu hovorů a přenesl více než 14 milionů SMS. Nejvytíženější hodina byla tradičně mezi 10.00 a 11.00 dopoledne, kdy síť O2 spojila přes 1,7 milionu hovorů a zpracovala 1,4 milionu odeslaných SMS.

Datový provoz vzrostl o 79 procent. Největším rekordmanem v objemu přenesených dat byl podle Mikšovské letos Instagram, který přenesl o 550 procent více dat než loni. U T-Mobilu datový provoz meziročně vzrostl o 35 procent na 1435 TB.

Lidé data využívali intenzivněji než ve všední den už od 8.00. Nejvyšší provoz byl od 22.00.

Hovory na Slovensko

Počet hovorů v síti T-Mobilu stoupl o pět procent na 16,7 milionu. Hlasový provoz byl tradičně výrazně nižší než v obvyklý všední den, ve srovnání s loňským rokem ale podle Kateřiny Mikeskové z tiskového oddělení znatelně narostl. Počet SMS klesl o 13 procent.

Síť Vodafonu na Štědrý den spojila téměř 11 milionů hovorů, což je o 16 procent meziročně méně, počet SMS klesl o 15 procent. Využití datových služeb vzrostlo oproti loňskému roku o 89 procent a největší datový provoz byl mezi 21.00 a 22.00.

Královnino poselství: Patříte-li k těm, co si k Vánocům přáli obejmout někoho blízkého, nejste sami

Číst článek

Z cizinců v ČR využilo sítě Vodafone nejvíce návštěvníků ze Švédska. Vzhledem k letošní situaci jich však bylo v ČR výrazně méně než loni. Díky tomu ale výrazně narostla volání do zahraničí, na prvním místě bylo Slovensko, následovalo Německo a Polsko.

„Využití SMS každoročně klesá, protože zákazníci používají i jiné možnosti elektronické komunikace, jakou jsou hovory přes internet, komunikace přes sociální sítě a další formy instant messagingu. Během čtvrtečního dne nenastaly v síti žádné technické problémy a síť zvládla vánoční provoz dobře,“ uvedla vedoucí komunikace Vodafonu Zuzana Holá.

V České republice je okolo 15 milionů aktivních SIM karet.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme