Společnost DEVA z Frýdku-Místku přerušuje na dva týdny provoz. 20 zaměstnanců se nakazilo covidem-19

Firma DEVA z Frýdku-Místku, v níž se objevil koronavirus, přerušuje na několik týdnů svůj provoz. Nakaženo je tam už 20 lidí. Na svém webu to ve středu uvedla Krajská hygienická stanice Ostrava. Primátor Frýdku-Místku Michal Pobucký (ČSSD) označil přístup firmy k řešení problému za zodpovědný. Omezení chodu společnosti potvrdil i jednatel Jiří Dedek. Podle něj by provoz mohl být obnoven 3. srpna.

Ostrava Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Sídlo firmy DEVA ve Frýdku-Místku

Sídlo firmy DEVA ve Frýdku-Místku | Zdroj: web společnosti DEVA

DEVA vyrábí ochranné a zásahové oděvy a v březnu šila roušky z nanotextilie i pro město Frýdek-Místek. Podle Dedka by mělo být otestováno všech 95 zaměstnanců společnosti. Zatím se nákaza covidem-19 prokázala u 20 z nich. Na výsledky testů některých zaměstnanců společnost ještě čeká.

Tři ohniska v Česku. Hlavní hygienička popsala šíření koronaviru na Karvinsku, Církvici a Větrném Jeníkově

Číst článek

„Musím pochválit vedení společnosti, že v okamžiku, kdy zjistila první pozitivní případ, kontaktovala hygienu, nás i další instituce, provedlo se testování,“ uvedl Pobucký. Firma se následně rozhodla pro uzavření podniku tak, aby se nákaza dále nešířila. Dedek doplnil, že netuší, jak se nákaza v takovém rozsahu do firmy dostala. Podle něj jsou lidé bez příznaků nebo bez vážného průběhu onemocnění, někteří se dokonce divili, že jsou pozitivní. Firmu odstávka provozu podle Dedka určitě ovlivní, i když část svých zakázek se bude snažit přesunout do některé z dílen mimo město.

„Situace v okrese není tak závažná jako v okrese Karviná, počty aktuálně nemocných jsou u nás asi pětinové. Nicméně prosím a vyzývám všechny, aby dodržovali pokyny hygieniků, abychom se toho viru co nejrychleji zbavili a vrátili život zpět do normálu,“ uvedl Pobucký.

V Moravskoslezském kraji bylo ke středečnímu ránu 3452 pozitivně testovaných od počátku pandemie, o 77 více než v úterý. Vyplývá to z údajů Centrálního řídícího týmu Covid-19. Na Karvinsku od úterního rána přibylo 39 nakažených, od počátku pandemie jich je 1852. Na Frýdecko-Místecku počet stoupl o 27 lidí na celkových 517, šest případů hlásí Ostravsko se 703 nakaženými od počátku pandemie. Po dvou nových případech má Novojičínsko a Bruntálsko, kde je celkem 125, respektive 33 pozitivně testovaných. Jeden nemocný přibyl na Opavsku, kde je jich celkem 222.

Ze statistiky dále vyplývá, že v kraji aktuálně zůstává v karanténě 1598 lidí a hospitalizováno je ke středečnímu dni 44 nemocných, o čtyři více než v úterý. Z koronaviru se dosud vyléčilo 1136 lidí a 66 v souvislosti s nákazou zemřelo. Nemocných je aktuálně 2250 lidí.

Data od řídícího týmu evidují nakažené podle trvalého bydliště, v praxi se tedy například nemocný Ostravan žijící v Praze objeví ve statistice Moravskoslezského kraje, která tím může být do jisté míry zkreslená. Data krajských hygieniků jsou tak nižší, než uvádí tyto údaje.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme