Pro brigádníky příplatky, pro firmy výdaje navíc. O novele zákoníku práce by mohli poslanci jednat v létě

Lidé, kteří pracují na dohody, by mohli mít nově v práci víc bonusů. Nejspíš budou mít nárok na dovolenou nebo na příplatky za práci o víkendu a ve svátek. Tedy podobně, jako to mají teď jejich kolegové s klasickými smlouvami. Počítá s tím chystaná novela zákoníku práce, které se věnuje seriál Radiožurnálu.

Změny zákoníku práce Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Plavčík (ilustrační foto)

Plavčík (ilustrační foto) | Foto: Zuzana Jarolímková | Zdroj: iROZHLAS.cz

Práce plavčíka je podle Jaromíra ideální letní brigáda. V aquaparku je zaměstnaný na takzvanou dohodu. Lidé, kteří si takto vydělávají delší dobu, by nově mohli dosáhnout i na dovolenou. Nárok na ni ale Jaromíra moc nezajímá.

Přehrát

00:00 / 00:00

Poslechněte si reportáž Marie Veselé o dopadu změny zákoníku práce třeba na fungování aquacentra

Další brigádníky, patnáctiletého Davida a sedmnáctiletou Kristýnu zajímá spíš druhá novinka, kterou nejspíš zákoník práce přinese. Jsou to příplatky za práci o víkendech nebo ve svátky.

„Peníze se hodí vždycky. Každá koruna dobrá," shodují se.

Zatímco brigádníci s nadějí vyhlížejí přivýdělek, pro vedení aquaparku bude novela znamenat papírování i peníze navíc.

Senát navrhl dovolenou pro ‚dohodáře‘. Část firem může odejít do šedé zóny, kritizují zaměstnavatelé

Číst článek

„Asi největší problém pro nás bude placení dovolené na zotavenou. Pracuje u nás na 600 lidí na dohodu o provedení práce. A z 95 procent jsou to studenti. Dovolenou na zotavenou budou čerpat v září, kdy sedí ve škole,“ soudí ředitelka Aquapalace Praha Vladana Horáková.

Spočítala, že změny v novele je vyjdou ročně na 3,5 milionu korun navíc. „To je obrovský osobní náklad, který v letošním roce nebyl. Pokud dojde k přijetí nového znění zákoníku, tak v příštím roce by nás to čekalo,“ očekává Horáková.

Novelou zákoníku práce se ještě budou zabývat poslanci. Předlohu jim na konci července vrátil s úpravami Senát. Sněmovna by se k ní mimořádně mohla vrátit do konce prázdnin.

Marie Veselá Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme