Dolarových milionářů ve světě i v Česku přibylo, jsou ale chudší

I milionáři prožívají špatné časy. Podle nejnovější zprávy o světovém bohatství, kterou zveřejnila společnost Capgemini, totiž v minulém roce celosvětově pokleslo bohatství dolarových milionářů o 1,7 procenta. Stalo se tak poprvé od roku 2008.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Finance, peníze

Finance, peníze | Foto: Free Digital Photos

Světlou „milionářskou výjimkou“ byla oblast Blízkého východu. Počet dolarových milionářů ovšem celosvětově vzrostl, a to o necelé procento. Konkrétně v České republice to bylo o více než pět procent. Lidí s majetkem alespoň za jeden milion amerických dolarů je u nás více než 17 tisíc.

Nadpoloviční většina milionářů je ze Spojených států, Japonska a Německa. V Severní Americe je disponibilní bohatství nejvyšší na světě – jde o částku 11 bilionů a 400 miliard dolarů. Asie a Pacifik na druhém místě má k dispozici investovatelné jmění za 10, 7 bilionů dolarů.

Přehrát

00:00 / 00:00

Studii o světovém bohatství představil na Rádiu Česko Zdeněk Přibyl, generální ředitel společnosti Capgemini

Studie se uskutečnila v 71 zemích celého světa a ukázala, že počet dolarových milionářů loni rostl, ale jejich majetek se zmenšil. Podle Zdeňka Přibyla, generálního ředitele společnosti Capgemini, se to z větší části dá připsat na vrub ekonomické a hospodářské krizi.

„Když se podíváme nazpátek za posledních pět šest let, tak ty výkyvy, které nastávají na burzách a trzích obecně, v ekonomikách, mají veliký dopad na bohatství a jeho úroveň, výši i kvalitu.“

Na celém světě je 11 milionů dolarových milionářů. Jsou za ně považováni lidé, kteří mají k dispozici investovatelné jmění minimálně jeden milion dolarů. Nepočítá se do toho hodnota domu či bytu, sběratelské předměty, umělecké sbírky a zboží dlouhodobé spotřeby. Nejvíc těchto lidí má k dispozici jeden až pět milionů dolarů.

„Zaznamenali jsme globální krizi v roce 2008, propad byl ohromný. Pak se ekonomika začala mírně zvedat, vypadalo to velmi optimisticky a v roce 2011 evropská dluhová krize stáhla celý svět s sebou do špatných čísel, akciové trhy zaznamenaly velké propady a tak dál,“ uvedl Přibyl na Rádiu Česko.

Nejvíce dolarových milionářů v loňském roce přibylo v Brazílii, konkrétně o 6,3 procenta lidí. Nárůst počtu bohatých lidí v České republice je podle Zdeňka Přibyla srovnatelný s Čínou. „Nicméně tady bych si dovolil udělat takovou drobnou poznámku, z nuly se dobře roste. Takže těch 5,3 procenta je velmi optimistické číslo,“ poznamenal Přibyl.

Kvůli krizi bohatí šetřili

Vysvětlení nárůstu počtu boháčů v Česku je podle něj prosté: lidé začali více šetřit a možná také neměli dostatek příležitostí investovat.

„Protože, jak jsem zmiňoval, ty krizové výkyvy, ta volatilita trhů, vede lidi k zamyšlení, jestli investovat, protože pokud něco prodělali, tak nejvíce prodělali zřejmě na investicích do trhů. Trend začal být asi takový, že lidé začali v rámci krize šetřit, a tím pádem narůstal jejich majek.“

„A pokud investovali, investovali do bezpečných produktů, do těch fixních, příjmových produktů, a to se ukázalo na krásném příkladu v České republice, kdy byla vydána emise státních dluhopisů, po kterých se – jak se říká – zaprášilo. A úplně stejný trend zaznamenala naše studie ve Spojených státech,“ konstatoval Zdeněk Přibyl.

Jitka Hanžlová, Patricie Polanská, mta Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme