Domény s koncovkou .cz zlevňují. Vydělají na tom spekulanti

Domény s koncovkou .cz jsou ode dneška levnější. Velkoobchodní cena roční registrace klesne ze současných 155 na 140 korun bez DPH.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Internetové stránky

Internetové stránky | Foto: Tomáš Adamec

Na rozdíl od jiných zemí se u nás doména .cz považuje za národní bohatství a spravuje ji nezisková organizace CZ.NIC. Ta nemá zájem na českých adresách vydělávat, narozdíl od spekulantů, kteří systém využívají a domény pak zájemcům prodávají až za několik set tisíc korun.

Přehrát

00:00 / 00:00

Na domény .cz se zaměřil Jaroslav Skalický ve Světě o desáté.

„Registrace domény neznamená vůbec nic. Máte možná kdesi vyhrazené jakého jméno, ale na to vám nedojde email, na tom se vám nezobrazí webová stránka. A to je všechno to, co vám musí poskytnout registrátor, případně další jeho partner. K doméně se obvykle vážou další služby. Z toho se pak odvíjí i koncová cena,“ vysvětlil výkonný ředitel CZ.NIC Ondřej Filip.

Šéfredaktor serveru Root.cz Petr Krčmář proto doufá, že cena dál klesat nebude. „Ta cena už je v současné době nastavená tak nízko, že už nemá smysl ji dále snižovat proto, aby měli lidé přístup k těm doménám,“ řekl Petr Krčmář.

Dodal, že cena 200 korun na rok není nijak vysoká a není žádný problém mít doménu i pro soukromé účely. Další snížení ceny proto podle jeho slov už nahrává pouze spekulantům.

Doména .cz patří k těm levnějším, i když například doména .eu stojí na rok ještě méně, jen 4 eura, tedy stokorunu. Domén eu je ale registrováno kolem tří milionů. „Doména .cz je spíše levnější než ostatní národní domény, ale jsou tady samozřejmě ještě levnější. Například holandská doména, kde je obrovské množství domén, tak je poměrně levná,“ porovnal Filip.

Obvykle podle něj platí, že pokud se o doménu nestará nezisková firma, ale stará se o ni například stát, tak tato pak bývá dražší. „Vím, že například v Norsku je doména poměrně drahá,“ dodal Ondřej Filip.

Jaroslav Skalický, Alžběta Havlová, ak, Eva Presová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme