Antimonopolní úřad si kvůli tendru na metro D nechává zpracovat posudek. Výsledek bude v září

Antimonopolní úřad (ÚOHS) si nechává zpracovat Kloknerovým ústavem ČVUT posouzení nabídky firem Porr, Vinci a Marti (sdružení PVM) v tendru na druhou část linky metra D. Má být hotov v září a i na jeho základě pražský dopravní podnik podnik (DPP) znovu zakázku vyhodnotí. Novinářům to ve středu řekl primátorův náměstek Petr Hlaváček (STAN). DPP dříve v tendru vybral sdružení firem vedené společností Subterra, následně výběr zrušil.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Výstavba metra D v Praze

Pražský dopravní podnik si nechává zpracovat Kloknerovým ústavem ČVUT posouzení nabídky firem Porr, Vinci a Marti (sdružení PVM) v tendru na druhou část linky metra D (ilustrační foto) | Foto: Petr Topič | Zdroj: MAFRA / Profimedia

Stavba linky D začala v roce 2022 v úseku mezi stanicemi Pankrác a Olbrachtova. Navazovat má úsek z Olbrachtovy na Nové Dvory, kterého se týká diskutovaný tendr.

Třicetimiliardovou zakázku vyhrálo loni sdružení firem vedené společnosti Subterra z koncernu Metrostav, předtím DPP vyloučil o dvě miliardy levnější nabídku podanou PVM. Podle DPP nesplnila podmínky. Po rozhodnutí dorazilo k antimonopolnímu úřadu několik podání, proti svému vyřazení z tendru sdružení PVM veřejně protestovalo.

Druhý úsek metra D nemá stavitele. Představenstvo dopravního podniku zrušilo výběr vítěze tendru

Číst článek

„Výsledek je, že se nebude opakovat to výběrové řízení, ale bude se znovu rozhodovat,“ řekl ve středu Hlaváček. Správnost nabídky sdružení PVM podle něj prověří odborníci z Kloknerova ústavu, kteří mají termín do září. Poté bude mít hodnotící komise podklady k tomu tendr znovu vyhodnotit, doplnil náměstek.

ÚOHS začátkem roku nepravomocně zrušil rozhodnutí o výběru dodavatele a všechny následující úkony DPP v tendru kvůli tomu, že podle úřadu v dokumentaci vítězného sdružení chyběly doklady prokazující zkušenosti některých členů odborného personálu, za něž byly při hodnocení uchazečům udělovány body.

Následně výběr vítěze zrušilo i představenstvo podniku, DPP nicméně s rozhodnutím ÚOHS nesouhlasil a podal proti němu rozklad. Vedení DPP trvá na tom, že podnik postupoval v tendru podle zákona o zadávání veřejných zakázek.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme