EK chce ulehčit život drobným firmám, navrhuje snížení jejich účetních povinností

Dobrá zpráva pro drobné podnikatele, špatná pro účetní. Evropská komise chce usnadnit život malým firmám s maximálně 10 zaměstnanci a zbavit je mnoha účetních povinností. Její návrh ale ještě posoudí europoslanci a vlády v členských státech Unie.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Evropská komise

Evropská komise | Foto: Magdaléna Trusinová

Evropská komise navrhla zbavit takzvané mikrofirmy velké části jejich dnešních povinností v účetnictví. Návrh se týká podniků, které mají 10 a méně zaměstnanců a jejich čistý roční obrat nepřekračuje milion eur nebo mají roční účetní rozvahu nižší než 500 tisíc eur.

Podle odhadů komise by mohla nová úprava ušetřit drobným firmám až 1200 eur ročně. Směrnice, pokud ji členské státy EU schválí, ale dá pouze možnost zbavit tyto podniky mnoha účetních povinností.

Poprvé by mohli evropští ministři o návrhu komise mluvit příští týden na Radě pro konkurenceschopnost. Snižování administrativní zátěže podnikatelů je jednou z priorit českého předsednictví Unii.

Přečtěte si také:
Sněmovna odeslala do závěrečného čtení novelu zákona o DPH
Senát schválil daňové změny předložené vládou
Evropští podnikatelé volají po zlepšení podmínek na jednotném trhu Unie

Pavel Novák, Katarína Brezovská, Miroslav Panuška Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme