Ekonomické informace 13. 10. 2004

Centrální banka dnes zveřejní údaje o vývoji srpnové platební bilance. Dva největší tuzemští výrobci nápojových etiket - Obchodní tiskárny Kolín a Jihočeské tiskárny - se kapitálově propojili. Společnost Osinek, kterou vlastní FNM, splatila Konsolidační agentuře poslední část miliardového úvěru. Zemědělský svaz chce pro příští rok dorovnání přímých plateb z Evropské unie ze státního rozpočtu tak, jak to Česká republika vyjednala v přístupové smlouvě.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Česká národní banka

Česká národní banka | Foto: ČNB

Česká národní banka dnes zveřejní údaje o vývoji srpnové platební bilance. Čekají na to obchodníci s naší měnou, protože bilance v minulých měsících několikrát nepříjemně překvapila a poslala korunu ke slabším hodnotám. Ani tentokrát nelze podle analytika České spořitelny Miroslava Plojhara čekat dobré zprávy. Deficit běžného účtu podle něj skončil až na 19 miliardách korun.

Přehrát

00:00 / 00:00

M. Plojhar: Platební bilance

Dva největší tuzemští výrobci nápojových etiket - Obchodní tiskárny Kolín a Jihočeské tiskárny - se kapitálově propojili. I když oba podniky zůstanou nadále samostatné, budou výrobu společně koordinovat. Fúze by měla podpořit jejich vývoz - vysvětlil ředitel Obchodních tiskáren Kolín Miroslav Halouzka.

Přehrát

00:00 / 00:00

M. Halouzka: Fúze tiskáren

Společnost Osinek, kterou vlastní Fond národního majetku, splatila České konsolidační agentuře poslední část miliardového úvěru. Na konci září zaplatila zbývajících 160 milionů korun, takže zaniklo ručení Fondu národního majetku za tento úvěr. Dluh Osinku, z kterého financovala společnost provoz Vítkovic, patřil mezi nejvýznamnější ručitelské závazky státu.

Zemědělský svaz chce pro příští rok dorovnání přímých plateb z Evropské unie ze státního rozpočtu tak, jak to Česká republika vyjednala v přístupové smlouvě s Evropskou unií. A ne o dvě a půl miliardy méně, jak to zatím slibuje ministerstvo zemědělství. Nedostatečné podpory mohou podle předsedy Zemědělského svazu Miroslava Jirovského ohrozit konkurenceschopnost českých farmářů a zhoršit sociální situaci na venkově.

Přehrát

00:00 / 00:00

M. Jirovský: Dorovnání plateb

V poslední dobře přibývá útoků a výhrůžek zaměstnancům České správy sociálního zabezpečení. Tomu se správa snaží předcházet tím, že na svých pracovištích průběžně instaluje bezpečnostní zařízení a v nezbytných případech zaměstnává bezpečnostní službu. To ale stojí peníze a limituje to množství financí, které správa dostává ze státního rozpočtu. Proto ministerstvu práce navrhla další možnost řešení, která by útočníky mohla odradit: požádala ministerstvo, aby její zaměstnanci získali status veřejného činitele. Potvrdila to mluvčí České správy sociálního zabezpečení Štěpánka Mikešová.

Přehrát

00:00 / 00:00

Š. Mikešová: Status veřejného činitele

Obchodování s povolenkami na emise skleníkových plynů u nás začne fungovat v zřejmě se zpožděním - a ne od 1. ledna, jak předpokládá Evropská unie. Naznačil to vedoucí oddělení změny klimatu ministerstva životního prostředí Tomáš Chmelík. Česká republika musí před spuštěním systému přijmout příslušný zákon a především Evropská komise musí schválit český plán na rozdělení povolenek. Ten přijala vláda teprve před týdnem.

Jitka Hanžlová, Marika Táborská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme