Ekonomické informace 18. 2. 2004

Zápis firem v obchodním rejstříku do jednoho týdne si slibuje od změny obchodního zákoníku stínový ministr spravedlnosti za ODS Jiří Pospíšil. Vláda se také bude zabývat zrušení Střediska cenných papírů. To by měla zanedlouho nahradit jiná instituce - centrální depozitář. Bivideon, majoritní vlastník Českých radiokomunikací, se definitivně rozhodl, že menšinovým akcionářům už odkup jejich podílů znovu nenabídne.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

okresní soud

okresní soud | Foto: Justice.cz

Zápis firem v obchodním rejstříku do jednoho týdne si slibuje od změny obchodního zákoníku stínový ministr spravedlnosti za ODS Jiří Pospíšil. Jeho návrh dnes projedná vláda. Podle Pospíšila by úředníci a soudci na obchodních soudech podrobně nepřezkoumávali věcnou správnost údajů uvedených v žádosti, ale pouze zkontrolovali, jestli v návrhu zákonem předepsané údaje skutečně jsou.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jiří Pospíšil o zápisu do obchodního rejstříku

Vláda se také bude zabývat zrušení Střediska cenných papírů. To by měla zanedlouho nahradit jiná instituce - centrální depozitář. Depozitář bude kromě zajišťování a registrace cenných papírů vypořádávat i obchody s nimi. To zatím dělala burza prostřednictvím své dceřinné společnosti. A není také vyloučeno, že ministři budou jednat i o novém personálním obsazení Konsolidační agentury. Její současný šéf Pavel Řežábek totiž na svou funkci rezignoval.

Bivideon, majoritní vlastník Českých radiokomunikací, se definitivně rozhodl, že menšinovým akcionářům už odkup jejich podílů znovu nenabídne. Původní návrh Bivideonu, ve kterém nabízel za akcii 245 korun, Komise pro cenné papíry zamítla s tím, že cena je příliš nízká a návrh má závažné nedostatky. Bivideon chce kvůli zamítnutí nabídky na Komisi pro cenné papíry podat žalobu. Podle analytika Tomáše Gaťka ze společnosti Atlantik finanční trhy by ale u soudu velkou šanci na úspěch neměl.

Přehrát

00:00 / 00:00

Tomáš Gatěk o žalobě

Japonská společnost Toyoda Koki zahájí zkušební provoz v novém závodě v Pardubicích zřejmě již koncem března. Továrna na výrobu převodových a nápravových dílů je podle zástupců pardubického magistrátu prakticky hotova, firma jen čeká na potřebné certifikáty. Nový provoz bude prvním výrobním závodem Toyody v kontinentální Evropě. Jeho odběrateli se podle mluvčí agentury Czechinvest Jany Víškové mají stát středoevropské a západoevropské automobilky.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jana Víšková o odběratelích

Úspěch pardubické továrny ale závisí na odbytu automobilů. Jenže jejich prodej v lednu výrazně poklesl - a to o 12 a půl procenta v porovnání se situací před rokem. A tak není vyloučeno, že rok 2004, který se má stát například ve Francii nebo Německu rokem ekonomického oživení, bude také obdobím drastického propouštění v automobilovém průmyslu. Na něm je ekonomika těchto zemí vysoce závislá. Každé sedmé pracovní místo, například ve Spolkové republice, jak připomíná náš tamní zpravodaj David Šťáhlavský, totiž připadá právě na automobilky.

Přehrát

00:00 / 00:00

David Šťáhlavský o propouštění v automobilovém průmyslu

Aleš Heřmánek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme