Ekonomické informace 9. 10. 2006

Začíná veletrh informačních technologií Invex. Podle odborníků by se měla mírně snížit nezaměstnanost. Zemědělcům chybějí brigádníci na sklizeň jablek. Někteří moravští vinaři spojili síly, aby prorazili v zahraničí. Lesnické firmy se mohou přihlásit do tendrů, které vyhlásil podnik Lesy České republiky. Kartel OPEC se dohodl na snížení těžby ropy.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Veletrh Invex a Digitex

Veletrh Invex a Digitex | Foto: Marián Vojtek

Novou podobu má Mezinárodní veletrh informačních technologií Invex, který dnes začíná v Brně. Stává se veletrhem pro profesionály a firmy nabízející komplexní IT řešení pro malé a střední podnikání. Stánky s elektronickou zábavou a počítači pro širokou veřejnost se definitivně přesouvají do programu veletrhu spotřební elektroniky Digitex.

Zářijová inflace by podle ekonomů měla spadnout pod tříprocentní hranici. Vývoj spotřebitelských cen v září ovlivnily především nižší ceny zájezdů a pohonných hmot. Oficiální údaje dnes zveřejní Český statistický úřad.

Odborníci předpovídají další mírné zlepšení zaměstnanosti. Podle analytika Raiffeisenbank Aleše Michla se počet lidí bez práce snížil v září na 7,8 %.

Přehrát

00:00 / 00:00

A. Michl: Nezaměstnanost

Ovocnáři se v letošní sezoně potýkají s velkým nedostatkem brigádníků na sklizeň jablek. Některé firmy si musejí pomáhat najímáním lidí ze zahraničí, například z Polska a Slovenska. Česáči si mohou vydělat až 70 korun za hodinu. Sklizeň jablek je nyní v plném proudu a problém se sezónními pracovníky je v celé republice. Podle tajemníka Ovocnářské unie Martina Ludvíka se nezaměstnaní o tuto práci příliš nezajímají.

Přehrát

00:00 / 00:00

M. Ludvík: Sklizeň

Osm malých a středních jihomoravských vinařství, která se zaměřují na výrobu vysoce jakostního vína, se spojilo pod jednu značku a vytvořilo sdružení pod názvem V8. Cílem seskupení je společná propagace kvalitních moravských vín v zahraničí, zlepšení povědomí o domácích vínech u českých konzumentů a zkvalitnění vlastní produkce.

Do 13. listopadu se mohou lesnické firmy přihlásit do tendrů na práce v lesích, které vyhlásil státní podnik Lesy České republiky. Hlavním kritériem hodnocení s váhou 80 procent je cena. Předpokládaná hodnota celé zakázky je šest miliard korun. Podle nových jednoročních smluv by měly začít pracovat od začátku příštího roku. Firma i organizace lesnických firem tvrdily, že preferují variantu střednědobých tendrů na nejméně tři roky. Dohoda ale nakonec nebyla uzavřena, říká mluvčí Lesů Tomáš Vyšohlíd.

Přehrát

00:00 / 00:00

T. Vyšohlíd: Lesy

Organizace zemí vyvážejících ropu se dohodla na snížení těžby o jeden milión barelů denně. Jde o první snížení těžby po dvou letech. Ministři OPECu jsou přesvědčeni, že na trhu je nyní nadprodukce, kterou je třeba odstranit. Snížení těžby otevřeně podpořilo Alžírsko a také Írán, který je druhým největším producentem ropy v rámci OPEC.

Jaroslav Skalický Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme