Ekonomiku bude i v roce 2012 zřejmě provázet nervozita

Globální trhy jsou i na počátku letošního roku pod tlakem. Korejské a taiwanské akciové indexy například dnes po ránu ztrácely. Hlavní burzy v Asii, jako je Tokio, jsou kvůli oslavám začátku roku zavřené. Tam, kde se obchoduje, vše do značné míry připomíná předchozích dvanáct měsíců: euro oslabilo, stříbro a některé další investice považované za bezpečné přístavy posilují.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Indonéská burza

Indonéská burza | Zdroj: Reuters

První den obchodování v tomto roce začal tlakem na euro a akcie. Kvůli obavám ze zpomalení globální ekonomiky a z toho, co se bude dít v Evropě. A zřejmě to tak bude trvat i nadále. „Na trhu zůstává nejistota, která se přenesla do roku 2012. Velké pohyby, nahoru i dolů, budou na trzích budou přetrvávat,“ poznamenal šéfredaktor serveru Investiční web Petr Novotný.

Přehrát

00:00 / 00:00

Šéfredaktor serveru Investiční web Petr Novotný ve Světě o osmé

Rok bude patrně složitý i pro drobného investora. „Bude to velmi složitý. Myslím si, že letošní rok bude vůbec nejtěžší, jaký kdy byl, co se týká investic. Minulý rok, i ti nejlepší hráči měli velké problémy vůbec uhrát nějaký rozumný výsledek pro svoje investory, drobný investor se tam ztrácel,“ upozornil Novotný.

Připomněl, že investoři se stáhli z trhů a drží peníze mimo akcie. „Nervozita se projevuje také v tom, že investoři přestávají věřit v investování. Přestávají věřit v akcie. Víme, že tma je hodně ultrarychlých obchodníků a někdo si může myslet, že oni, oprati drobným investorům, mají náskok. Proto jsou investoři hodně stažení do sebe, k tomu ještě události, které sledujeme v Evropě,“ řekl Novotný.

Čekání na signál

Doporučuje defenzivní přístup – například akcie, které vyplácí dividendu, držet větší množství hotovosti, po drobných nákupech se stále věnovat zlatu. „Mohou se vynořit krátkodobé růstové trendy, v okamžiku, kdy by do dluhové krize zasáhla Evropská centrální banka,“ upřesnil šéfredaktor serveru Investiční web.

V rámci mladých trhů by pak Novotný sázel než na český spíše na asijské trhy. „České akcie nepovažuji za favority, spíš bych dával přednost pro růst jiným zemím. České koruně ale věřím, myslím, že by letos mohla ustát, ale co se týká měn, tak dobrá sázka bude určitě na další posilování dolaru,“ poznamenal Novotný.

Investoři by mohli vydělat na tom, že budou spekulovat na posilování amerického dolaru. Znovu by také mohl začít posilovat švýcarský frank. Čekat by rovněž měli na signál například z ECB, od politiků, kteří budou nadále asi nejvíc ovlivňovat trhy. „V ten okamžik naskočit zpátky do akcií,“ dodal Novotný s tím, že signál ale musí být skutečně významný.

Roman Chlupatý, ak Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme