Propojení trhů s elektřinou má vést ke snížení cen, Evropské unii se to ale nedaří, tvrdí auditoři

Z nové zprávy Evropského účetního dvora vyplývá, že Evropská unie zatím dosáhla jen malého pokroku v propojování trhů s elektřinou. Vyrovnat ceny elektřiny napříč členskými státy si Evropská unie dala za cíl už před 25 lety. V plánu chce propojit své trhy s elektřinou v členských státech, valného pokroku ale od té doby nedosáhla.

Brusel Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Elektrická přenosová soustava (ilustrační foto)

Z nové zprávy Evropského účetního dvora vyplývá, že Evropská unie zatím dosáhla jen malého pokroku v propojování trhů s elektřinou (ilustrační foto) | Foto: Valentyn Ogirenko | Zdroj: Reuters

Cílem propojení trhů je větší přeshraniční obchodování, které má vést ke snížení cen elektřiny. Evropský účetní dvůr v úterní zprávě konstatuje, že Evropská unie v něm dosáhla jen malých pokroků. Celý projekt zahájila už v roce 1996, usilovala jím o nejnižší možné ceny elektřiny pro spotřebitele a zvýšení bezpečnosti dodávek.

Nabídku na fixaci cen energií bych nyní nevyužil, v budoucnu se nevyplatí, tvrdí expert na energetiku

Číst článek

„Přeshraniční obchod s elektřinou by umožnil firmám a občanům odebírat nejlevnější produkovanou elektřinu bez ohledu na to, kde v EU se tato elektřina vyrábí. Dokončit projekt podle plánu v roce 2014 se nepodařilo. Už máme několikaletý skluz a trh stále není plně integrovaný,“ uvedl Mihails Kozlovs, který audit vedl.

I dnes se evropský trh s elektřinou v praxi stále řídí 27 různými vnitrostátními pravidly a regulacemi. To se podle dvora výrazně ukázalo při současné energetické krizi.

Ve velkoobchodních cenách elektřiny jsou v jednotlivých členských státech významné rozdíly. Maloobchodní ceny jsou pak stále ovlivňovány vnitrostátními daňovými sazbami a síťovými poplatky spíš než konkurencí.

Manipulace trhu

Unie se v řešení migrace neposunula. Neúnosnou situaci bude hasit na poslední chvíli, varuje odborník

Číst článek

Plné propojení trhu s elektřinou zpomalují podle Evropského účetního dvora složitá unijní pravidla a nedostatky ve správě a řízení. Členské státy neprovedly žádný z regulačních pokynů od Evropské komise a pokrok nenastal ani u navyšování přeshraničních přenosových kapacit, uvádějí auditoři.

Ve zprávě také kritizují práci Agentury Evropské unie pro spolupráci energetických regulačních orgánů. Nedostatečně podle nich kontrolovala možná zneužívání trhu a manipulaci s ním.

Kontroloři varují, že výrobci a dodavatelé elektřiny mohou zneužívat mezer v právních předpisech nebo že členské státy mohou soutěžit o to, kdo poskytne nejpříznivější prostředí, pokud jde o sankce a vymáhání.

Zdeňka Trachtová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme