Elon Musk odstoupil od koupě Twitteru. Sociální síť s ním chce bojovat u soudu, trvá na dohodnuté ceně

Miliardář Elon Musk ukončil smlouvu o koupi sociální sítě Twitter. Vyplývá to z oznámení americké Komisi pro cenné papíry a burzy (SEC). Muskovi právníci zprávu v pátek dopisem oznámili představenstvu společnosti. Twitter bude s Muskem bojovat u soudu za naplnění smlouvy o jeho převzetí. Trvá na dohodnuté ceně a podmínkách, uvedl předseda firemní správní rady.

Tento článek je více než rok starý.

San Francisco (Aktualizováno: 0:39 9. 7. 2022) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Elon Musk a Twitter

Musk koncem dubna nabídl, že Twitter koupí za 44 miliard dolarů (zhruba bilion korun) | Foto: Dado Ruvic | Zdroj: REUTERS/File Photo

Musk koncem dubna nabídl, že Twitter koupí za 44 miliard dolarů (zhruba bilion korun). Později ale hrozil zrušením smlouvy o převzetí a firmu vinil, že odmítá žádosti o poskytnutí údajů ohledně falešných a spamových účtů na své stejnojmenné sociální síti.

Společnost Twitter se chystá vyhovět Muskovi. Měla by mu předat údaje o aktivitách uživatelů

Číst článek

Předseda správní rady Twitteru Bret Taylor v pátek na twitteru uvedl, že správní rada je „odhodlána uzavřít transakci za cenu a podmínky dohodnuté s panem Muskem a plánuje podniknout právní kroky k vynucení dohody o fúzi. Jsme přesvědčeni, že u soudu v Delaware zvítězíme.“

Twitter má kvůli ukončení smlouvy nárok na jednu miliardu dolarů, kterou se Musk zavázal v tomto případě zaplatit. Místo toho se ale firma chystá bojovat za dohodu, kterou schválilo představenstvo společnosti a prosazoval ji generální ředitel Parag Agrawal.

Musk, kterého na twitteru sleduje více než 95 milionů lidí, si na síti dříve stěžoval, že společnost nedokázala naplnit svůj potenciál jako platforma pro svobodu projevu.

Musk nedostal údaje o falešných a spamových účtech. Twitter podle něj porušil dohodu a má právo ji zrušit

Číst článek

V dopise zveřejněném v podání pro SEC jeho právní zástupce Mike Ringler píše, že „Twitter nedodržel své smluvní závazky.“ Muskovi prý neposkytnul relevantní obchodní informace, které požadoval.

Musk dříve uváděl, že chce posoudit tvrzení Twitteru, že asi pět procent jeho zpeněžitelných denních aktivních uživatelů (mDAU) jsou spamové účty.

Akcie Twitteru v pátek klesly o pět procent na 36,81 dolaru, což je výrazně pod 54,20 USD, které za ně Musk nabídl zaplatit. Akcie jeho jiné firmy Tesla pro změnu stouply o 2,5 procenta na 752,29 USD.

 

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme