Obchodní řetězce se připravují na energetickou krizi. Spouští úsporný režim, zboží může podražit

Kvůli drahým energiím firmy výrazně omezují jejich spotřebu. Třeba obchodní řetězce už začaly šetřit na osvětlení. Některé prodejny pak urychlují nákup úsporných technologií a víc investují do solárních panelů nebo tepelných čerpadel. Supermarkety se taky s výhledem na zimu chystají na regulaci teploty přímo v provozu. Náklady se jim za poslední rok zvedly i několikanásobně.

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

nákup, ilustrační foto

Obchodní řetězce omezují například svícení v prodejnách nebo na parkovištích (ilustrační foto) | Foto: René Volfík | Zdroj: iROZHLAS.cz

Zatímco teď v prodejně svítí světla naplno, za pár hodin – tedy s koncem otevírací doby, až všichni zákazníci odejdou – je firma ztlumí. To aby šetřila energiemi a uspořila peníze, říká pro Radiožurnál mluvčí společnosti Lidl Tomáš Myler.

Přehrát

00:00 / 00:00

Obchodní řetězce se připravují na energetickou krizi. Téma pro Zuzanu Švejdovou

„Nově plánujeme svítit pouze 15 minut po uzavření prodejny. V prodejnách po otevírací době používáme takzvané třetinové osvětlení, což je dostatečné osvětlení pro činnosti vykonávané po zavření prodejny. Aktuálně probíhá v některých prodejnách noční vybalování. Naším cílem je zajistit minimální dostatečnou intenzitu osvětlení během této činnosti a neplýtvat tak zbytečně energií,“ popisuje.

Úsporu energií má podle Mylera přinést i osazení prosklených dveří na chladicí boxy. Spotřebu elektřiny ve všech svých prodejnách, kterých je bezmála 300, firma monitoruje na dálku. Díky tomu ví, kde je nutné energiemi šetřit a zavést další opatření.

Společnost plánuje optimalizovat režim osvětlení mimo otevírací dobu prodejen, a to konkrétně osvětlení na parkovišti a reklamní osvětlení, kde jsme dosud svítili do odchodu posledního zaměstnance,“ dodává Myler.

Supermarket chystá i rozšíření fotovoltaických systémů – a to nejenom na prodejny, ale i na svoje logistická centra.

Osvětlení, chlazení

Podobně k úsporám energií přistupuje třeba i Penny Market, který nákupy úsporných technologií ještě urychlil.

Ze 100 procent využíváme zelenou energii – na 12 prodejnách a dvou logistických centrech už máme nainstalované solární panely a do konce letošního roku počítáme s instalací minimálně na šest dalších prodejnách. Na více než 50 prodejnách potom máme instalovaná tepelná čerpadla,“ vyjmenovává mluvčí řetězce Tomáš Kubík.

Elektrické přímotopy, nejvyhledávanější výraz na e-shopech. Češi před zimou shání alternativy vytápění

Číst článek

Letos potravinářský řetězec plánuje dokončit modernizaci celé sítě svých prodejen. Některé z nich jsou vybaveny unikátní technologií přírodního chladiva. Díky systému prodejna ušetří více než 20 procent energií. A oproti starším prodejnám uspoří víc než polovinu.

„V rámci každé přestavby prodejny kompletně vyměníme osvětlení nebo chladicí technologie. Na všech modernizovaných prodejnách potom máme instalováno LED osvětlení, kdy máme navržena unikátní světla jenom pro naše prodejny. Využíváme také úspornější a modernější chladicí nebo mrazicí technologie,“ podotýká Kubík.

Úsporná opatření ve svých obchodech teď připravuje i společnost Globus. Po celém Česku má 15 hypermarketů. Firma chce například omezit noční svícení během úklidu nebo doplňování zboží. Nárůst cen elektřiny a plynu je podle mluvčí společnosti Anety Turnovské enormní a dlouhodobě neúnosný.

„Jen v prvním pololetí tohoto roku došlo ke ztrojnásobení nákladů na plyn, o 20 procent více nákladů jsme zaplatili za teplo. A s rokem 2023 dojde také k nárůstu nákladů za elektrickou energii,“ upozorňuje Turnovská.

Pokud nedojde ke zlevnění energií nebo snížení dopadů na obchodníky ze strany státu, je firma připravená promítnout zdražení elektřiny a plynu do cen zboží.

Zuzana Švejdová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme