Český export byl loni nejvyšší za posledních 20 let. Dosáhl více než čtyř bilionů korun

České firmy loni vyvezly zboží a služby za více než 4 biliony korun. To je podle ministra průmyslu a obchodu v demisi Tomáše Hünera za hnutí ANO nejlepší výsledek za posledních 20 let.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Peníze. Ilustrační foto.

Peníze. Ilustrační foto. | Zdroj: Reuters

Nejvíce vyváží tuzemské firmy do dalších států Evropské unie, a to hlavně do Německa. Podle předsedy Českomoravské konfederace odborových svazů Josefa Středuly je loňský rekord důkazem toho, že se české ekonomice daří.

Česká ekonomika rostla i ve třetím čtvrtletí. Lidé, firmy i stát více utrácejí

Číst článek

Nejvíce se z hlediska vývozu loni dařilo automobilovému průmyslu a také výrobcům elektroniky. „Nejúspěšnější je vývoz osobních automobilů včetně příslušenství – tedy včetně elektroniky do těchto automobilů. Ale také to jsou elektronická zařízení, přístroje, spotřebiče a elektronika. Jako jsou zařízení k automatickému zpracování dat,“ popsal ministr průmyslu a obchodu v demisi Tomáš Hüner za hnutí ANO.

„Myslím, že se ukazuje, že česká ekonomika je v tom nejlepším stavu. To je to, co všichni potřebujeme. Vyšší přidanou hodnotu, vyšší export, vyšší produkci. Z toho samozřejmě my odboráři můžeme také těžit,“ dodal Radiožurnálu Josef Středula, předseda Českomoravské konfederace odborových svazů.

Anna Horáčková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme