Francouzská Areva se proti vyloučení z tendru na dostavbu Temelína odvolá

Francouzská společnost Areva se chce odvolat proti vyřazení z tendru na dostavbu Temelína. Nesouhlasí s odůvodněním ČEZu, že nesplnila požadavky veřejné zakázky. Podrobnsti o zjištěných nedostatcích ČEZ zatím nechtěl veřejně uvádět.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jaderná elektrárna Temelín

Jaderná elektrárna Temelín | Foto: Filip Jandourek

„Společnost Areva nenaplnila v předložené nabídce definovaná vylučovací kritéria, která jsme definovali my, ale nenaplnila v nabídce ani zákonné požadavky, které jsou platné v České republice na stavbu takovýchto bloků. Přesně jsme Arevě specifikovali a popsali, kde nenaplnili daná kritéria, ale veřejnosti je sdělíme, až proběhnou veškeré možnosti odvolání ze strany Arevy,“ potvrdil mluvčí Ladislav Kříž.

Přehrát

00:00 / 00:00

Publicista a spolupracovník Rádia Česko ve francouzském Limoges Martin Hybler přiblížil, jak Francie reaguje na vyřazení Arevy z tendru na dostavbu Temelína

Podle Mladé fronty Dnes ovšem francouzská společnost nebyla schopná garantovat dodržení stanovené ceny ani časového plánu a občas nerespektovala podmínky českého atomového zákona.

Francouzská společnost se ale s rozhodnutím ČEZu nechce smířit.

„Na základě oznámení společnosti ČEZ týkající se účasti společnosti Areva v temelínském tendru podá Areva námitku proti tomuto rozhodnutí v souladu s pravidly stanovenými v zadávacích podmínkách. Společnost Areva pevně věří, že splnila všechna zadávací kritéria a je připravena řešit otázky vznesené společností ČEZ,“ stojí v oficiálním stanovisku.

Podle ministra průmyslu a obchodu Martina Kuby z ODS postupoval ČEZ správně. „Pokud opravdu představenstvo zjistilo, že (požadavky) nejsou naplněny, tak podle zákona o veřejných zakázkách v podstatě ani nemělo jinou možnost, jak postupovat,“ vysvětlil.

Celý tendr by se ale kvůli odvolání neměl prodloužit. „Společnost Areva má nyní možnost na odvolání 15 dnů. My se potom k jejich odvolání vyjádříme. A pokud nebudou spokojeni, tak mají poté možnost podat námitku k antimonopolnímu úřadu,“ přiblížil Kříž.

Problémy s reaktorem EPR

Pro Temelín nabízela Areva dva reaktory o celkovém výkonu 3300 MW. V současné době staví čtyři podobné reaktory, dva v Číně, jeden ve Francii a jeden ve Finsku. Areva nabízela reaktory, které jsou výrazně silnější v porovnání s ostatními dvěma kandidáty.

Areva byla jediným uchazečem z Evropské unie. Její vyřazení z tendru bylo ve Franci překvapením, v zemi má totiž společnost dobrou pověst. Francie a Česká republika navíc dlouhodobě zastávají velmi blízké názory na jadernou energetiku a její strategickou roli v národním hospodářství.

Publicista a spolupracovník Rádia Česko ve francouzském Limoges Martin Hybler se ale neobává, že by zrušení tendru narušilo blízkost mezi oběma státy. I když má francouzský stát v Arevě velký podíl, pořád se jedná o velký průmyslový podnik, který působí po celém světě.

Jaderná elektrárna Temelín, obří turbína a generátor. | Foto: Filip Jandourek

Domnívá se, že za vyřazení Arevy zřejmě může technologie EPR, která je poměrně nová a zatím i relativně problémová.

„Areva staví jeden reaktor typu EPR ve Finsku a jeden ve Francii, které jsou oba zpožděné. Zejména s reaktorem ve Finsku jsou velké potíže. Měl být původně uveden do provozu v roce 2009 a dnes se uvažuje o jeho uvedení do provozu v roce 2014. Takže také náklady se hodně navýšily,“ upřesnil.

V případě zamítnutí odvolání zůstane v tendru na dostavbu třetího a čtvrtého bloku už jen americko-japonský Westinghouse a konsorcium české Škody JS a ruského Gidropressu.

Další dva bloky Temelína mají být hotové do roku 2025. Náklady se podle odhadů vyšplhají ke třem stům miliardám korun. O vítězi výběrového řízení se má rozhodnout napřesrok.

Ladislav Dvořák, Kristina Winklerová, Veronika Neprašová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme