Horníci hrozí bojkotem vládní koalice

Horníci jsou připraveni porušit sociální smír. Jejich radikální postoj vyjadřuje dokonce oficiální rezoluce 5. sjezdu odborového svazu horníků, který dnes skončil v Praze. Horničtí odboráři varují vládu: "Jestliže nám zrušíte oprávněné hornické nároky bez kompenzací, budeme bojovat." Jednou z forem protestu horníků proti vládě by mohl být bojkot sociálních demokratů a dalších stran vládní koalice v příštích volbách.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

demonstrace horníků

demonstrace horníků | Foto: Pavel Novák | Zdroj: Český rozhlas

"Vláda naprosto necitlivě přistupuje k horníkům tím, že chce tyto zákony zrušit, jedná se zejména o věrnostní přídavek horníkům, protože to povolání je opravdu hodně těžké," řekl Radiožurnálu jeho nový předseda Jan Sábel. "Horníci se dožívají kratšího věku, mají více různých postižení. Pokud ukončí práci v dole, není možné sehnat zaměstnání, protože jsou více nemocní. A to ta vláda přehlíží."

Proto Odborový svaz horníků požaduje zachování kompenzací. "Horník může být po určitou dobu v dole a pak, když naplní prašnou expozici, prach, který se mu ukládá v plicích, musí odejít. Za to dostává kompenzace a my bojujeme, aby je dostal. Protože vláda říká, že ten horník musí odejít a stanovila dobu, kdy můžete pracovat v dole. Když tedy musí odejít, tak by mu za to měla něco dát, anebo ten podnik by mu za to měl něco dát."

Sábel tvrdí, že práce horníků je nedoceněna. "Je to otázka přístupu společnosti k tomuto povolání a já si myslím, že by si každý měl uvědomit, že kdyby byl 8 hodin ve sklepě a přehazoval tam černé uhlí bez toho, aby si mohl umýt ruce nebo viděl slunce. Opravdu žádné povolání není srovnatelné s hornickým povoláním."

Markéta Kaclová, Eva Hůlková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme