Hyundai a Kia uváděly nesprávné údaje o spotřebě, v USA za to čelí žalobě

Američtí majitelé vozů Kia a Hyundai se soudí s korejskými výrobci. Automobilky uváděly chybné údaje o spotřebě aut, a tím zákazníky poškodily. Ti teď žádají u soudu odškodné 775 milionů dolarů, což je přes 15 miliard korun.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Hyundai

Hyundai | Zdroj: Reuters

Problém se týká 13 modelů včetně těch nejpopulárnějších. Podle BBC jde celkem o 900 tisíc aut prodaných v USA a Kanadě, některé zdroje uvádějí i víc než milion.

Největší jihokorejská automobilka Hyundai Motor a její sesterská společnost Kia Motors přiznaly, že u těchto vozů uváděly výrazně nižší spotřebu, než jakou auta ve skutečnosti měla.

Přehrát

00:00 / 00:00

Hyundai a Kia čelí v USA žalobě kvůli nesprávným údajům o spotřebě. Na podrobnosti se Radiožurnál zeptal Vladimíra Rybeckého ze serveru Autoweek.cz

Hájí se tím, že nešlo o záměrné klamání zákazníků, ale o nepozornost. Majitelům aut slíbily kompenzace v podobě karet na pohonné hmoty, které by jim měly vynahradit škodu.

Podle odhadu ratingové agentury Moody's Investors Service budou tyto kompenzace automobilky stát 100 milionů dolarů ročně. Žaloba je však považuje za nedostatečné a požaduje další peníze jako odškodné za sníženou hodnotu automobilů při opětovném prodeji.

Skandál může také silně poškodit postavení korejských automobilek na americkém trhu, který je pro ně jednou z priorit. Akcie obou firem už klesly o sedm procent.

Korejci získali výhodu nad konkurencí

Ve Spojených státech soudy neřeší takový případ poprvé, i když svým rozsahem je žaloba na automobilky Hyundai a Kia ojedinělá. Skutečná spotřeba od údajů uváděných výrobci se přitom nelišila nijak výrazně.

„Průměrná spotřeba všech aut, kterých se to týká, se odlišovala o 0,3 až 0,5 na 100 kilometrů, což není z evropského pohledu zase tak moc, ale díky této realitně malé odchylce se auta stala výjimečná a získala znatelnou konkurenční výhodu,“ říká Vladimír Rybecký ze serveru Autoweek.cz.

V Evropě by podle něj podobná žaloba neměla šanci na úspěch. Údaj o spotřebě se měří laboratorně na základě přesně stanovených podmínek a automobilky si hodnoty přísně hlídají, záleží však i na jízdním stylu řidičů.

„Problém ve Spojených státech je v tom, že se tam jezdí klidnějším způsobem a ten se mnohem více blíží ideálnímu stavu, při kterém měření probíhají. Proto jsou na to Američané citlivější, u Evropanů je to celkem běžné, že se skutečná spotřeba od normalizované liší,“ vysvětlil odborník.

Martin Dorazín, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme