Zemědělcům na jihu Moravy chybí stovky sezonních brigádníků. Zeleninu nemá kdo vysázet

Zemědělcům na jihu Moravy kvůli uzavřeným hranicím chybí sezonní pracovníci ze zahraničí. Nemohou kvůli tomu zahájit například jarní sadbu zeleniny. Hrozí proto, že jí v sezoně bude nedostatek. Sazenice jsou navíc už objednané a zaplacené, ztráty tak budou několik milionů korun.

Brno Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zemědělství, zemědělci, sazenice, sázení (ilustrační foto)

Zavřené hranice komplikují zahájení sezóny pěstování zeleniny na jihu Moravy | Foto: Štěpánka Kadlečková | Zdroj: Český rozhlas

„Tento týden nám vezou první sazenice z Německa. Sadbu máme objednanou na čtvrt roku na začátek sezony a objednává se to už před Vánoci, takže nejsme schopni to nějak ovlivnit,“ popisuje pro Český rozhlas Brno soukromý zemědělec Josef Sklenář.

Pokud nám ten sadbový materiál připraví a vypěstují, tak nám to dovezou a nikdo se neptá, jestli máme nějaký problém. Musíme to zaplatit,“ dodává. Chybí mu asi 50 pracovníků, kteří měli pomoct se sázením salátů.

Přehrát

00:00 / 00:00

Zavřené hranice komplikují zahájení sezóny pěstování zeleniny na jihu Moravy. Farmářům chybí sezónní pracovníci ze zahraničí. Poslechněte si více v reportáži

„Pokud na jaře nezaložíme porosty, na podzim nebudeme nic sklízet. I tak jsme málo soběstační v pěstování zeleniny, kde soběstačnost není ani 30 procent. A pokud tady ani to málo nevypěstujeme, tak bude obrovský nedostatek ovoce a zeleniny,“ říká Tomáš Zoufalý, jednatel ZOŠI Agro z Nových Bránic.

Pěstuje okurky a papriky, na zahájení sezony potřebuje asi 500 brigádníků, zatím na ně čeká marně.

Spolu s Tomášem Pilařem z nedaleké Loděnice zajišťují tři čtvrtiny tuzemské produkce paprik, to je zhruba 9000 tun. Hrozí, že na trh nedodají ani jednu. „Já doufám, že hned po zajištění zdraví a bezpečí budou hlavní prioritou potraviny a to, abychom nasytili Čechy. Spoléhat se na zahraniční sousedy a dovoz asi nemá smysl,“ myslí si Pilař.

Pracovní víza

Ministerstvo vnitra podle zemědělců navíc pozastavilo příjem nových žádostí o pracovní víza, brigádníci tak nebudou moct přijet bezprostředně po otevření hranic, ale dále čekat na vyřízení povolení.

Mapy i grafy. Podívejte se, jak koronavirus dobyl svět

Číst článek

„Řešíme ve spolupráci s rektory vysokých zemědělských škol možnost zapojení studentů na pomoc při práci v zemědělství, která je neodkladná a musí se udělat v těchto dnech. Pokud jde o příjem žádostí o víza, oficiálně jsme se obrátili na ministerstvo zahraniční věcí, aby příjem žádostí nadále pokračoval. Následně budeme situaci řešit i s ministerstvem vnitra,“ vysvětluje mluvčí ministerstva zemědělství Vojtěch Bílý.

Jednání budou pokračovat i v následujících dnech. Čas vhodný pro zahájení sezony na polích se ale krátí.

Štěpánka Kadlečková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme