Intervence České národní banky fungují. Koruna k euru posílila znovu pod 25 korun

Česká měna se znovu dostala k euru pod 25 korun. Koruna v pondělí k 17.00 zpevnila vůči euru i dolaru proti předchozímu závěru shodně o 33 haléřů na 24,81 Kč/EUR a 22,59 Kč/USD. Vyplývá to z údajů na serveru Patria Online. Česká národní banka (ČNB) kvůli předchozímu propadu koruny po začátku ruské invaze na Ukrajinu zahájila 4. března intervence na devizovém trhu proti oslabování české měny.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Česká koruna (ilustrační foto)

Česká koruna (ilustrační foto) | Foto: Matěj Skalický | Zdroj: Český rozhlas

Invaze ruské armády na Ukrajinu začala 24. února. Česká měna od začátku útoku do 3. března oslabila k euru i dolaru o více než korunu. Dostala se k euru na nejslabší hodnoty od loňského jara, a k dolaru dokonce od léta 2020. Od začátku minulého týdne ale koruna ztráty postupně umazává.

Česká národní banka zahájila intervence na devizovém trhu proti oslabování koruny

Číst článek

„Zatímco situace na bojišti se s novým týdnem dále vyostřovala, když se pod tlak ruských sil dostalo ukrajinské hlavní město Kyjev, trhy spíše upínaly naději k diplomatickému posunu v rámci čtvrtého kola vyjednání mezi oběma znepřátelenými stranami,“ komentoval dnešní vývoj analytik Komerční banky Jan Vejmělek. Pozitivní vývoj zaznamenaly podle něj v podstatě všechny středoevropské měny.

Česká národní banka začala intervenovat na devizovém trhu proti oslabování koruny 4. března. ČNB tehdy uvedla, že má v mezinárodním srovnání vysoké devizové rezervy, jejichž využití ve výjimečné situaci, jaká momentálně je, je plně opodstatněné.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme