Krize v USA byla velkým divadlem, tvrdí konzultant

Dohodě, kterou na poslední chvíli uzavřeli američtí demokraté a republikáni, aby zabránili státnímu bankrotu, zbývá už jen projít Senátem, kde se ale neočekávají žádné komplikace. Podle amerického mediálního konzultanta Brada Clougha se jedná o velké divadlo, které se nemuselo konat.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Washington

Washington | Foto: Vojtěch Pohanka

Zasedání Sněmovny reprezentantů se zúčastnila i demokratická kongresmanka Gabriella Giffordsová, kterou počátkem roku těžce zranil atentátník. Prohlásila, že na tak klíčovém hlasování nemohla chybět.

Clough, který žije v Praze, by ale zasedání označil ne jako historické, ale spíše jako tragické. K navýšení stropu pro státní dluh totiž podle něj v nedávné minulosti Spojených států docházelo poměrně běžně.

Přehrát

00:00 / 00:00

Mediální konzultant Brad Clough hodnotí dohodu o zvýšení stropu pro státní dluh

Dohoda kvůli podpoře republikánů neobsahovala požadavky na zvýšená daní, v rozpočtu je ale nyní potřeba ušetřit biliony dolarů, o které se strop schodku navýšil.

„V rámci dohody má vzniknout skupina 12 kongresmanů a oni mají potom rozhodnout, kde škrtat. V současné době se mluví třeba o tom, že by možná snížili počet státních úředníků, případně zrušili různé programy podpory,“ vysvětlil Clough.

Obamovo vítězství

Podle něj je těžké určit, která strana si může připsat vítězství, republikáni a hlavně předseda Sněmovny reprezentantů John Boehner ale odvedli velký kus práce. Nepopiratelný je ovšem úspěch prezidenta Obamy.

„Politicky, co se týče voleb v příštím roce, získal Obama body u nezávislých voličů,“ dodal Clough s tím, že se prezident prezentoval jako člověk ochotný ke kompromisům.

Myslí si také, že v současné době se v reakci na dohodu uklidní stav světové ekonomiky. „Teď půjde o to, jak se dohodnou dál na konkrétní škrty,“ vysvětlil.

„Největší dopad je, že Spojené státy jsou do určité míry trochu zdiskreditovány,“ dodal s poukazem na výroky ruského premiéra Putina, který mimo jiné řekl, že Spojené státy parazitují na světové ekonomice nebo že dolarový monopol je pro svět nebezpečný.

Jaroslav Beránek, Veronika Sedláčková, Kristina Winklerová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme