Kubánský kongres schválil reformy. Rozšíří se možnosti podnikání

Kubánský režim zavede řadu reforem. Poslanci kubánského národního shromáždění schválili na 300 změn navržených vládou Raúla Castra, které pak stvrdil i dubnový sjezd komunistické strany. Hlavním cílem reforem je pomoci kubánské ekonomice. Ta vykazuje zlepšení: v prvním pololetí rostla o 1,9 procenta.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

V Havaně se otevírají nové soukromé obchody

V Havaně se otevírají nové soukromé obchody | Zdroj: Reuters

Kubánci by měli být volnější. Rozšíří se možnosti živnostenského podnikání, plánovači mají méně zasahovat do řízení státních podniků a zbytnělá byrokracie propustí statisíce lidí. Zároveň se omezí sociální dávky a dotace.

Kubánský prezident Raúl Castro v parlamentu řekl, že stát by mohl přehodnotit podmínky pro cestování do zahraničí a pro odchod ze země:

"Měníme rozhodnutí, která kdysi hrála roli, ale bezdůvodně se nikdy nezměnila," citovala Castra agentura Prensa Latina. Mladší bratr dlouholetého diktátora Fidela Castra také vyzval možné odpůrce reforem, mezi kterými by mohli být propouštění státní zaměstnanci, aby jim nebránili.

David Koubek, Michaela Vydrová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme