V pětimiliardovém tendru Lesů ČR je přihlášeno 40 firem. Loni vyhrál Uniles z koncernu Agrofert

Do pětimiliardového tendru Lesů České republiky (LČR) na lesnické práce, těžbu a prodej dřeva 2022+ v letech 2022 až 2026 podalo nabídky 40 firem. Informovala o tom mluvčí podniku Eva Jouklová. V tendru 2022+ je odhadovaná hodnota lesnických prací pět miliardy korun a objem dřeva k těžbě je pět milionů metrů krychlových. Loni do tendrů 2021+ podalo 36 firem 190 nabídek.

Hradec Králové Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Manipulace s pokáceným dřevem v polském Bělověžském národním parku, který má chránit Bělověžský prales

(ilustrační foto) | Zdroj: Reuters

„V tendru na provádění lesnických činností a prodej dřeva začaly Lesy České republiky hodnotit 403 nabídek podaných 40 firmami. Úspěšní zájemci o zakázky budou pro podnik pracovat od ledna 2022 podle pětileté smlouvy,“ uvedla Jouklová.

Nedostatek sazenic a zvyšování jejich cen komplikuje obnovu lesů po kůrovcové kalamitě

Číst článek

Podle ní na 12 pěstebních zakázek podaly firmy 78 nabídek, na 34 zakázek spojených s lesnickými činnostmi a prodejem dříví 325 nabídek.

Uzávěrka pro elektronické podání nabídek vypršela dnes dopoledne, následně podnik začal s jejich vyhodnocováním. Hlavním úkolem podniku je zvládnutí kůrovcové kalamity a obnova lesů po kalamitě. Lesům ČR patří téměř polovina lesů v zemi.

„Pětileté smlouvy připravíme k podpisu nejpozději do poloviny prosince, aby mohly práce od ledna bez problémů začít,“ uvedl generální ředitel Lesů ČR Josef Vojáček.

Tendr je rozdělen na 46 zakázek. Týká se v souhrnu území o rozloze asi 200 tisíc hektarů, jde tedy o necelou pětinu lesů spravovaných státním podnikem. Ročně by firmy vzešlé z tendru měly zalesnit asi 15 tisíc hektarů lesa.

Možný konec kalamity. Kůrovec je na ústupu, lesníci se chystají na obnovu

Číst článek

Soutěže jsou dvojího typu. Na 34 jednotkách budou lesnické firmy dělat takzvanou komplexní zakázku, tedy zalesňovat a těžit dřevo, které budou samy i prodávat. Na 12 jednotkách budou firmy dělat pouze pěstební práce, půjde o lokality na Moravě, kde je třeba obnovit porosty po kůrovcové kalamitě. „Tendr se týká 46 smluvních územních jednotek. Na jednu zájemci průměrně podali 8,8 nabídek,“ uvedla v tiskové zprávě Jouklová.

Vítězem loňského tendru 2021+ pro léta 2021 až 2025 se stala těžařská firma Uniles z koncernu Agrofert. Z 29 soutěžených jednotek získala 12. Na druhém místě skončila s pěti podepsanými smlouvami firma Kloboucká lesní a na třetím se čtyřmi kontrakty firma Aclesia.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme