Ministři financí EU o změnách DPH

Za několik hodin se v Bruselu začne rozhodovat, zda už od roku 2008 výrazně podraží například výstavba nových bytů v České republice. Ministři financí členských zemí Evropské unie mají jednat o rakouském návrhu, který by zrušil výjimky na nižší daň z přidané hodnoty, které si nové členské země dojednaly.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Evropská unie

Evropská unie | Foto: europa.eu.int

Ministr financí Bohuslav Sobotka pohrozil právem veta - také ostatní nové členské země jsou nespokojené, protože zatímco jim Rakousko navrhlo výjimky na nižší DPH zrušit, starším členským zemím je chce ponechat.

Pro Českou republiku by to znamenalo, že by se už po roce 2008 výstavba nových bytů a dodávky tepla zdaňovaly 19 procenty namísto dnešních 5. Tedy jejich výrazné zdražení.

Diplomatické zdroje v Bruselu uváděly, že se před dnešním jednáním snažili vytvořit jednotnou frontu zástupců nových členských zemí. I tak ale může rakouský návrh zablokovat veto jediné členské země.

Předchozí předsednická země Británie navrhovala ponechat i novým členským zemím výjimky na nižší sazbu DPH až do roku 2015. Rakousko ovšem chce teď ponechat takové výjimky na služby jako je například kadeřnictví, mytí oken nebo opravy pouze starším členským zemím.

Milan Kopp, Vít Pohanka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme