Místo A+ pouze písmena. Evropský parlament schválil staronové značení elektrospotřebičů

Vybrat si úsporný elektrospotřebič bude jednodušší. Evropští spotřebitelé se budou snadněji orientovat ve značení energetické náročnosti pomocníků v domácnosti. Pračky, myčky nebo ledničky budou mít nové štítky ukazující, jakou mají spotřebu energie a jak zatěžují životní prostředí. Nařízení o tom schválil Evropský parlament.

Štrasburk Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Automatická pračka

Automatická pračka | Foto: European Commission Audiovisual service

Například řidička autobusu paní Anie si nedávno chtěla koupit pračku a hledala tu s označením A+++, tedy v energeticky nejúspornější třídě.

Dosavadní označování písmenem A a jedním či více plusy je ale podle europoslanců pro občany složité, a proto se země Unie vrátí k označování A až G, které se už používalo na začátku 21. století. A bude znamenat nejúspornější a nejšetrnější k životnímu prostředí, G – nejvíce energeticky náročné výrobky.

„Ten přechod nebude jednoduchý, protože některé výrobky budou najednou z A+ budou D a možná to bude některým dělat potíže," upozorňuje poslanec Evropského parlamentu za ODS Evžen Tošenovský z výboru pro průmysl.

Změnu stupnice ale považuje za dobrou. První spotřebiče s novým značením se mají v obchodech objevit na konci roku 2019.

Pavel Novák Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme