Nabídek letních brigád je hodně, zájemců ale ne. Firmy proto zvyšují odměny

Studenti ještě pořád mají šanci najít si brigádu na léto. Firmy vypisují nabídky na práci i několikrát denně. Nejčastější nabídky jsou v gastronomii, službách, ale také ve stavebnictví. Nabídka letních brigád je velká, zájemců je ale méně než loni. Firmy se proto snaží nalákat zájemce na vyšší mzdy a odměny. Pracovní agentury počítají s tím, že během července ještě získají zhruba deset tisíc lidí.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Letní brigáda, zmrzlinářka (ilustrační foto)

Letní brigáda, zmrzlinářka (ilustrační foto) | Foto: Lucie Maxová

Lidé mají menší zájem o letní brigády kvůli nízké nezaměstnanosti. Firmy se proto snaží zájemce lákat na vyšší mzdy a odměny, říká ředitel jedné z velkých personálních společností Tomáš Surka.

„Nabídek je hodně. Podporuje to stav, který je na trhu práce. Ekonomice se daří, firmy nabírají. Určitě očekáváme, že odměny budou vyšší. Ve větších městech by neměl být problém sehnat brigádu za 100 korun na hodinu, v hlavním městě to bude určitě ještě výš,“ popisuje Surka.

Podle Lenky Černé, ředitelky jednoho z největších inzertních portálů v Česku, poptávka po letních brigádách upadá.

„Lidé, kteří se původně o brigády zajímali, protože byli třeba na úřadu práce, byli mezi zaměstnáními, nám odpadají. To znamená, že nám už opravdu zbývají jen studenti, popřípadě senioři a maminky na mateřské dovolené,“ vysvětluje Lenka Černá.

Brigády pro studenty

Velké množství nabídek letních brigád dává šanci opozdilcům. Student tak mají stále možnost najít si brigádu na léto. Podle analytika práce Tomáše Ervina Dombrovského se přes pracovní portály v průběhu července obsadí ještě asi 10 tisíc míst.

„Nejlepší brigády na léto se obsazovaly s nějakým předstihem. Poptávka ale probíhá velmi rychle, takže i teď firmy nárazově vypisují další příležitosti. I v průběhu léta budou vznikat nové příležitosti, protože firmy mají například zvýšenou poptávku nebo je větší zájem o jejich služby, a proto budou nárazově cítit potřebu mít více brigádníků,“ říká Dombrovský.

Řada lidí shání brigádu i takzvaně načerno, tedy bez smlouvy. Riskují tak, že peníze nikdy neuvidí. Tomáš Ervin Dombrovský proto doporučuje zájemcům, aby si předem sepsali dohodu o provedení práce nebo dohodu o pracovní činnosti.

„U formy dohoda o provedení práce je to tím, jak flexibilní to je pro zaměstnavatele. Je to krátkodobý a jasně ohraničený kontrakt. Má nějaké limity ve výši odměny, je časově omezený, ale tam se většina firem při nastavení spolupráce s lidmi vleze,“ doplňuje Dombrovský.

Nejčastěji brigádníci míří do služeb - tedy gastronomie a pohostinství. V létě je také hodně nabídek na stavební a řemeslné práce. Agentury hledají i výpomoc pro festivaly a do prodejních stánků.

ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme