Nejrychleji se prodá byt v Praze. Zejména malý. Nejdéle to trvá na Karlovarsku a Zlínsku

Pokud chcete prodat byt, nejméně času vám to zabere v Praze. Naopak dlouho bez odezvy bude váš inzerát na Karlovarsku nebo Zlínsku.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Byty

Byty | Foto: Tomáš Adamec

Jak dlouho bude majiteli trvat, než svoji nemovitost prodá, záleží na tom, kde byt nebo rodinný dům prodává.

Když to je v Praze, tak to může být jenom pár týdnů, a to díky větší poptávce po nemovitostech. Lidé v tomto regionu mají také vyšší příjmy než v jiných krajích.

Obecně se nejvíc prodávají jednopokojové byty, v průměru jsou po celém Česku v nabídce necelých 90 dní.

„S přibývající metráží a cenou se délka prodeje nemovitosti prodlužuje,“ potvrzuje manažer služby Sreality.cz Michal Zadák.

Stavební pozemek je v průměru k prodeji půl roku. Naopak delší dobu zabere prodej rodinného domu. A to až o několik měsíců.

Doba, kdy byl o nákup domů obrovský zájem, je zřejmě pryč. A dokazují to i čísla. Například v Ústeckém kraji trvá podle serveru Sreality.cz prodej pozemku na bydlení v průměru o měsíc a v Karlovarském kraji o 70 dní kratší dobu, než je tomu u prodeje rodinného domu.

Stoupá také hodnota pozemků. Podle firmy Česká finanční poradenská záleží na připravenosti konkrétního pozemku. Pokud je pozemek plně zasíťovaný, jeho cena se drží po celé období krize vysoko.

Obecně poptávku po nemovitostech drží i dostupnější hypotéky. Ale ani rekordně nízké sazby hypoték by podle odborníků neměly přesvědčit lidi, aby si brali úvěry na bydlení bez rozmyslu.

Sazby jsou jen výhodou a spotřebitelé by si stále měli spíš důkladně promyslet, jestli je konkrétní nemovitost v daném okamžiku opravdu potřebná a za odpovídající cenu na trhu.

Grafika k TK serveru Sreality.cz na téma Realita českých realit. | Foto: ČTK

Jan Beneš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme