Trh s potravinami podle Nekuly opět funguje. Za své výroky o vině obchodů na růstu cen se ale neomluví

Trh s potravinami v Česku opět funguje, uvedl ministr zemědělství Zdeněk Nekula (KDU-ČSL). Za své výroky, v nichž z růstu cen potravin vinil hlavně obchodní řetězce, se ministr omlouvat nehodlá, řekl na úterní odpolední tiskové konferenci. K omluvě ho vyzval Svaz obchodu a cestovního ruchu, uvedl v úterní tiskové zprávě prezident svazu Tomáš Prouza.

Praha (Aktualizováno: 18:42 23. 5. 2023) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Tisková konference vlády

Zdeněk Nekula (KDU-ČSL), ministr zemědělství | Foto: René Volfík | Zdroj: iROZHLAS.cz

O tom, že trh s potravinami opět funguje, se Zdeněk Nekula (KDU-ČSL) zmínil v reakci na závěry antimonopolního úřadu, který oznámil, že při prověřování vývoje cen na trhu s potravinami u pěti základních komodit nezjistil porušení hospodářské soutěže.

Velká kontrola cen potravin. V Česku nebyl žádný kartel ani nepřiměřené marže, trh se choval přirozeně

Číst článek

Zjištění Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže je podle Nekuly příznivá zpráva. „Bohudík, opět nám funguje trh. Protože na základě dat, které jsme měli od Českého statistického úřadu, jsme zaznamenali konkrétní situace, kdy jsme měli vážné podezření na skryté nebo otevřené kartelové dohody u některých potravin,“ uvedl šéf resortu.

Za poklesem cen potravin v poslední době je podle Nekuly mimo jiné tlak různých institucí. „Konečně jsme v situaci, kdy potraviny táhnou inflaci dolů,“ řekl ministr. Dodal, že inflace klesá díky konkurenčnímu prostředí.

Antimonopolní úřad se cenami mléka, másla, vajec, mouky a kuřecího masa začal zabývat z vlastního rozhodnutí poté, co potraviny loni na podzim začaly rychle zdražovat.

Ke zneužití postavení nedošlo

Předseda Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže Petr Mlsna v úterý uvedl, že při prověřování vývoje cen jeho úřad nezjistil porušení hospodářské soutěže, tedy ani zneužití dominantního postavení, ani náznak případných kartelových dohod.

Máslo, salámy a pečivo. V Česku roste počet krádeží, zloději si z obchodů odnáší bez placení i běžné zboží

Číst článek

Podle prezentovaných závěrů je u všech pěti komodit nejvyšší marže ve výrobně-obchodním řetězci na straně prvovýrobců.

Svaz obchodu a cestovního ruchu proto v úterý Nekulu vyzval vyzval k omluvě za výroky, v nichž z růstu cen potravin vinil hlavně obchodní řetězce. Ministr tak ale učinit nehodlá.

„Zatímco před rokem stačilo obchodníkům přirazit si na jednom vajíčku jednu korunu, na začátku letošního roku si již přiráželi dvě koruny. I laik pozná, že se zde něco odehrává,“ uvedl jako příklad Nekula.

Podobné skokové zdražení podle něj bylo loni na podzim i u cukru. „Jsou to velmi jednoduché počty, kdo si rychleji přirážel, kdo využíval té situace,“ dodal ministr.

Pečivo zlevní

Ceny pečiva by měly podle Nekuly klesat ve druhém pololetí letošního roku s tím, jak se postupně pekařům snižují ceny energií nebo mouky. Letos v dubnu uvedl, že se chce zaměřit na to, proč pekaři ceny nesnižují. V pondělí se sešel se Svazem pekařů a cukrářů k vývoji situace na trhu.

Tahanice o ukrajinské obilí. Jde o populistickou snahu zalíbit se ‚agrobaronům‘, míní experti

Číst článek

Podle ministra si některé pekárny zafixovaly na více měsíců cenu energií a nenakupovaly takzvaně na spotu. „To znamená, že lze očekávat v horizontu několika málo měsíců, že snížené ceny energií, ale i pšenice a mouky se projeví i u pekařů,“ řekl.

Nekula v úterý zopakoval, že lidé by měli nakupovat ve slevových akcích. Zákazník by si měl zachovat flexibilitu a porovnávat ceny obchodníků.

„Tím, že cíleně u srovnatelného zboží nakoupí levněji, donutí obchod, aby zlevnil,“ doplnil. Nekula dříve také kritizoval řetězce kvůli vysokým cenám potravin. Antimonopolní úřad ale ve svém šetření u cen mléka, másla, vajec, mouky a kuřecího masa neobjevil žádné porušení hospodářské soutěže.

Loni i začátkem letošního roku byla podle Nekuly situace na trhu vychýlená a lidé „se nemají nechat ovlivnit tím, co nazývá kvazislevy.“

O těch mluvil dříve například v případě, kdy cukr krystal byl v obchodě nabízen ve slevové akci za 32,90 korun a cena bez slevy byla 39,90 korun. Podle Nekuly nešlo o slevu, protože cena v akci byla běžná cena.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme