Nezaměstnanost v Unii v září zůstala na srpnových šesti procentech. Nejnižší je nadále v Česku

Míra nezaměstnanosti v Evropské unii v září zůstala podle sezonně přepočtených údajů na srpnové hodnotě šest procent. Oznámil to v pátek evropský statistický úřad Eurostat. V České republice míra nezaměstnanosti vzrostla na 2,7 ze srpnových 2,5 procenta, zůstává ale v Unii nejnižší.

Brusel Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Úřad práce, ilustrační foto

V Česku se v září zvýšila míra nezaměstnanosti ve věkové kategorii do 25 let | Foto: René Volfík | Zdroj: iROZHLAS.cz

V eurozóně se míra nezaměstnanosti v září zvýšila na 6,5 procenta ze srpnových 6,4 procenta. Podle odhadů Eurostatu bylo v září v Evropské unii bez práce 13,026 milionu lidí, z toho 11,017 milionu v eurozóně.

Ve srovnání se srpnem se počet nezaměstnaných v Evropské unii zvýšil o 95 tisíc a v eurozóně o 69 tisíc. V porovnání s loňským zářím se počet nezaměstnaných snížil v Evropské unii o 126 tisíc a v eurozóně o 212 tisíc.

Zpráva Eurostatu také ukázala, že v Česku se v září zvýšila míra nezaměstnanosti ve věkové kategorii do 25 let, a to na 9,4 procenta ze srpnových 7,9 procenta. V celé Evropské unii míra nezaměstnanosti v této věkové kategorii stoupla na 14,2 ze srpnových 14,1 procenta.

Aktivní hledání práce

Eurostat ve svých výpočtech vychází z obecně používané standardní definice nezaměstnanosti Mezinárodní organizace práce. Ta počítá mezi nezaměstnané ty, kteří si v posledních čtyřech týdnech aktivně hledali práci a jsou schopni nastoupit v nejbližších dvou týdnech.

V případě České republiky Eurostat používá údaje Českého statistického úřadu, které se liší od dat Úřadu práce České republiky. Podle těch míra nezaměstnanosti v České republice v září zůstala na srpnové hodnotě 3,6 procenta.

Český statistický úřad vychází u míry nezaměstnanosti z výběrového šetření pracovních sil, Úřad práce z počtu registrovaných uchazečů o zaměstnání.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme