Nové technologie, spokojení zaměstnanci a ... Jak se vybírají nejúspěšnější podnikatelé?

Nejúspěšnější podnikatele u nás spojuje kladný přístup novým technologiím, pokroku, ale především dobrý vztah ke svým zaměstnancům. Nestačí mít dobře placené pracovníky, ale lidi, které práce naplňuje a sdílejí své nadšení s ostatními. I to zohlednila při výběru Podnikatele roku porota soutěže EY.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jediný český podnikatel v Uzbekistánu vlastní pivovar

Jediný český podnikatel v Uzbekistánu vlastní pivovar | Foto: Jaromír Marek | Zdroj: Český rozhlas

Soutěž Podnikatel roku, která se letos konala již posedmnácté, je unikátní v tom, že má stejná hodnotící hlediska pro všechny země. A národní finalisté nakonec soutěží v Monte Carlu o světový titul. Z výsledků lze tak dobře rozpoznat, kam se podnikání na celém světě ubírá. A jak se mění to, co přinese úspěch.

Cena Podnikatel roku u nás pomohla především změnit pohled na podnikatele samotné. „Když jsme začínali, tak titul podnikatel bylo něco negativního. Dnes už je to vnímáno pozitivně, hlavně ve smyslu, že jsou to tahouni ekonomiky, napomáhají rozvoji svých regionů a starají se o své zaměstnance,“ říká Magdalena Souček, vedoucí partnerka společnosti EY.

Ruská vláda slíbila malým a středním podnikatelům podporu. Ne všichni o ni ale stojí

Číst článek

Zmíněný rozvoj, inovace a péče o zaměstnance jsou hlavním zájem všech letošních vítězů, kteří ocenění získali. Jako například Gabriela Štěpánková a Tomáš Masopust za společensky prospěšné podnikání. Stojí za projektem společnosti Portus Praha ‚Akce cihla‘. Z jeho výtěžku zajišťují pro lidi s mentálním postižením chráněné bydlení i pracovní uplatnění. Základní myšlenkou přitom je, že jakkoli postiženého člověka si mají ostatní lidé vážit. „Největší hrdost zažívám, když vidím, že lidé, kteří pro nás pracují, vzali za svou myšlenku, kterou neseme, a hodnoty, kterými se řídíme, a jsou schopni je promítat do každodenní práce,“ říká Tomáš Masopust.

Technologickým podnikatelem roku 2016 se pak stal Martin Trtílek. Ten vlastní firmu PSI, která ve spolupráci s vědci z celého světa vyvíjí a vyrábí fluorimetry, které zkoumají rostliny. Ač je Martin Trtílek fyzik a rostlinám moc nerozumí, tak když chtějí biologové něco zkoumat, obrátí se na něj a on už vymyslí a vyrobí požadovaný přístroj. Vědci pak o svém výzkumu zveřejní článek v prestižním časopise a Martin Trtílek tak získá další zákazníky. „Vyrábíme přístroje, které jsou pro vědu, pro výzkumná centra, univerzity a špičkové výzkumné instituce po celém světě.,“ dodává.

V technologické oblasti vyniká i Josef Průša. Ten získal cenu Začínající podnikatel roku 2016. Vyrábí 3 D tiskárny, které nejdřív tvořil jen jako koníčka. „3D tiskárny jsou velmi zajímavý obor a měl jsem to štěstí, že jsem byl jeden z prvních lidí, kteří to dělali. Udělal jsem tiskárnu, která je levná, dobrá, funguje a lidé ji mají rádi,“ říká Průša. Teď jeho výrobky patří mezi nejlepší na světě. Populární je verze, kterou si zákazníci mohou jako stavebnici složit sami.

Celkovým vítězem soutěže Podnikatel roku se stal spolumajitel zlínské společnosti Tescoma Petr Chmela. „Nejvíce jsem hrdý na to, že mám takový tým lidí, které to baví. Aby byli lidé spokojení, nestačí jen dobré platy a nadšení. Nápady máme, jen letos uvedeme na 200 nových výrobků a mnohé z nich jsou od začátku námi vyvinuté a patentované přímo Tescomou,“ dodává vítěz soutěže.

Petr Chmela bude Českou republiku reprezentovat ve finále soutěže o nejlepšího podnikatele v Monte Carlu.

Jitka Hanžlová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme