Obama chce zjednodušit systém korporátních daní

Americký prezident Barack Obama vystoupil před vlivnou Obchodní komorou Spojených států a slíbil, že zlepší podmínky pro podnikání v zemi. Nejdůležitějším krokem má být snížení daně podnikům.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Dolarové bankovky

Dolarové bankovky | Foto: Photos8.com (Free Stock Photos)

„Všichni se snažíme o to, aby byla Amerika pro byznys lepším místem než dosud,“ řekl americký prezident s tím, že vláda se pokusí odstranit tíživou výši korporátní daně, která je jedna z nejvyšších na světě.

Přehrát

00:00 / 00:00

Na pražské Vysoké škole ekonomické se daňové politice věnuje Ilona Švihlíková, která na Rádiu Česko rozebrala Obamův projev

Korporátní daně mají ve Spojených státech specifickou podobu. Je tam velká řada výjimek, což znamená, že daň má v různých odvětvích různou podobu.

„Myslím si, že z projevu vyplývá, že Obamovi šlo především o to, výjimky odstranit a daň zpřehlednit a učinit ji transparentnější v rámci různých odvětvích,“ vysvětluje Ilona Švihlíková z pražské Vysoké školy ekonomické.

„Projev nebyl řízen pouze na strukturu daní a na jejich výši. Byla tam do takového národního apelu skrytá výzva, aby americké firmy více investovali doma. Právě zjednodušení daňové soustavy má být jeden z motivů, jak je přimět, aby více vytvářely pracovní místa ve Spojených státech a méně přemisťovaly své výroby do zemí jako je Mexiko, Čína nebo Indie,“ dodává Švihlíková.

Martina Mašková, Dana Votýpková, Lenka Rafaelová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme