Ochota spekulovat roste. Koruna útočí na hranici 24 Kč za euro

Na trhy se vrací chuť riskovat. Přispívá k tomu částečné uklidnění situace v Egyptě a také lepší, než očekávaná makrodata z Číny, Evropy i Ameriky. Euro díky tomu včera začalo posilovat. Dnes po ránu se pak na asijských trzích dostalo vůči dolaru až k úrovni tříměsíčního maxima. Koruna díky zájmu investorů o méně bezpečná aktiva od úterý útočí na hranici 24 korun za euro.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Peníze (vzor tisícikoruny).

Peníze (vzor tisícikoruny). | Foto: Tomáš Adamec

Pravděpodobnost, že česká měna posílí pod 24 korun za euro, je podle ekonoma Next Finance Vladimíra Pikory vysoká. „Posílení by sice nemělo být dramatické. Domnívám se, že dneska bychom se mohli dostat k hladině 23,90 korun. Je to způsobeno tím, že na trzích je velký optimismus,“ vysvětlil Pikora.

Přehrát

00:00 / 00:00

Ekonom Next Finance Vladimír Pikora ve Světě o osmé.

Investoři očekávají, že úrokové sazby porostou téměř všude. „Spekuluje se o tom ve Švédsku, spekuluje se o tom v Polsku, spekuluje se o tom v České republice. Optimismus je globální, i když se podíváme na Asii. Ochota spekulovat roste,“ řekl Pikora.

Navíc ve chvíli, kdy se zdá, že riziko v Egyptě už klesá, a to v tom smyslu, že ceny ropy dále nerostou, mají investoři větší odvahu a nakupují středoevropské měny. „To, co nyní pozorujeme, souvisí s tím, jaké jsou globální spekulace. A ty ženou korunu k silnějším hodnotám,“ vysvětlil ekonom.

‚Přepálená‘ hodnota koruny

Podle něj je nicméně hodnota české koruny ‚přepálená‘, protože ekonomika si nevede tak dobře, aby si mohla udržet tento kurz. „Pokud by nicméně tato situace měla trvat, a měla by to být otázka ne několika týdnů, ale několika měsíců, tak to samozřejmě bude českou ekonomiku dusit. Exportéři budou mít větší problémy než v minulosti, ale posílení koruny není až tak dramatické, abychom se museli obávat další recese,“ podotkl Pikora.

V takovém případě by podle něj navíc pravděpodobně zasáhla i Česká národní banka. „Teď jsme slyšeli, že Česká národní banka by mohla v budoucnu zvýšit své úrokové sazby. A někteří investoři to pochopili tak, že zvýšení úrokových sazeb je velmi blízké, že to je otázka týdnů až měsíců, než aby to bylo otázka několika kvartálů, jak se původně domnívali,“ řekl Vladimír Pikora.

Z uklidnění situace ve světě i v Evropě profituje i společná evropská měna. Dnes po ránu se obchodovalo nad hranicí 1,38 dolaru za euro. „Domnívám se, že v nejbližších dvou dnech má navíc euro ještě prostor k tomu, aby dále posílilo vůči dolaru. Nicméně podle mě je trend už přepálený, protože trhy se chovají tak, jako by zapomněly, že jih Evropy je hrozně předlužený. A já se obávám, že se na trh opět vrátí strach z těchto předlužených částí eurozóny,“ dodal Pikora s tím, že posilování eura tak bude záležitostí už jen několika dní.

Roman Chlupatý, Alice Kottová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme