Odklad dostavby Temelína mohou firmy využít k přípravě kapacit

Temelín se dostavovat nebude. Alespoň ne v příštích pěti letech. Jedním z důvodů je podle generálního ředitele ČEZu Martina Romana snížení poptávky po elektřině v důsledku ekonomické krize.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jaderná elektrárna Temelín

Jaderná elektrárna Temelín | Foto: Informační centrum JETE

Jiří Gavor z poradenské firmy ENA ve Světě o desáté připomněl, že spotřeba elektřiny se opravdu snížila. Otázkou však je, zda a jak se poptávka zvýší, nebo jestli bude propad trvalejší.

Přehrát

00:00 / 00:00

Důvody odkladu dostavby Temelína rozebral ve Světě o desáté Jiří Gavor z poradenské firmy ENA

„Propad poptávky je vítaným zdůvodněním pro ČEZ, důvodů pro oddálení dostavby je více,“ myslí si Gavor. Vedle poklesu poptávky je to totiž současně i pokles cen. ČEZ podle něho využije čas pro lepší přípravu dokumentace pro eventuální dodavatele.

Mezi dalšími důvody pro odklad dostavby je právě také údajná nepřipravenost dodavatelů stavby.

Otazníky kolem reaktoru

„Žádný dodavatel to nepřizná, ale typ reaktoru, o který má ČEZ zájem, tak v Evropě zatím ještě nefunguje. Podobné typy reaktory mají být dostavěny Francouzi jednak ve Finsku, jednak ve Francii, ale nejsou hotové. Je tam určitá nedostatečná zkušenost i nedostatečné reference na straně dodavatelů a určitě i ČEZ si musí lépe vyjasnit, jak se zadávací dokumentací,“ poznamenal Gavor.

Zprávu o odkladu hodnotí pro české strojírenství jako špatnou. „Na druhou stranu posun neznamená vyčerpání celého časového intervalu. Zpráva je to špatná, nikoli katastrofální. Firmy se připravují na obrovskou zakázku."

„A možná pro leckteré české dodavatele je to vítaná příležitost pro to, jak si připravit kapacite, které nebyl dlouhou dobu využívány,“ míní Jiří Gavor.

Milan Kopp, Magdaléna Trusinová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme