Ceny pohonných hmot klesají čtvrtý týden v řadě. Podle experta si trend do konce roku udrží

Pohonné hmoty v Česku dál zlevňují, jejich ceny klesly čtvrtý týden v řadě. Litr nejprodávanějšího benzinu Natural 95 se aktuálně u čerpacích stanic v Česku prodává v průměru za 36,26 koruny, před týdnem byl o 20 haléřů dražší. O 18 haléřů na litru zlevnila nafta, za litr teď řidiči dají průměrně 35,27 koruny. Vyplývá to z údajů společnosti CCS, která ceny pohonných hmot sleduje. Podle analytiků bude cena pohonných hmot dále klesat.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pohonné hmoty

Litr nejprodávanějšího benzinu Natural 95 se v Česku prodává v průměru za 36,26 koruny. Ilustrační foto | Foto: Michaela Danelová | Zdroj: iROZHLAS.cz

„V nejbližším týdnech by ceny pohonných hmot měly mírně poklesnout o dalších deset až 15 haléřů v reakci na propad cen ropy na konci listopadu,“ řekl analytik společnosti Finlord Boris Tomčiak.

Cena je podle něj momentálně na dvouměsíčním minimu. Na přelomu prosince a ledna se snižování cen pravděpodobně zastaví.

Ceny pohonných hmot v Česku po týdnech růstu klesly, přičinil se o to přebytek ropy na trhu

Číst článek

Podle hlavního ekonoma Trinity Bank Lukáše Kovandy budou pohonné hmoty zlevňovat i v posledním týdnu letošního roku, a to opět v rozsahu kolem dvaceti haléřů na litr.

„Důvodem je zejména včerejší zasedání bankovní rady České národní banky, která rozhodla navýšit základní úrokovou sazbu více, než trh čekal – o jeden procentní bod. Zvýraznila tak již existující trend zpevňování koruny vůči dolaru, v němž se ropa obchoduje,“ řekl ve čtvrtek Kovanda.

Nejlevnější benzin natankují nyní řidiči v Karlovarském kraji, kde je litr v průměru za 35,72 koruny. Nafta je nejlevnější v Jihočeském kraji, litr tam prodávají průměrně za 34,64 Kč. Naopak nejdražší paliva nabízejí pumpy v Praze, kde litr benzinu stojí průměrně 37,33 Kč. Nafta se tam tankuje za 36,30 Kč za litr.

Na podzim ceny paliv vytrvale rostly, v listopadu se benzin dostal na nejvyšší hodnotu od konce října 2012 a nafta byla nejdražší od poloviny října 2014. Ke konci listopadu ale začaly ceny stagnovat a nyní klesají. Litr Naturalu je přesto o více než osm korun na litru dražší než před rokem, za naftu tehdy motoristé platili o 7,84 Kč na litru méně.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme