Podíl energie z jádra by měl vzrůst, význam uhlí klesat

Větší podíl energie z jádra a naopak postupný útlum uhelných elektráren, takovým směrem se vydá česká energetika. Koncepci na dalších dvacet až třicet let posoudila vláda. Koncepci však kritizují ekologické organizace. Vadí jim, že prosazuje jadernou energetiku, a naopak podle ekologů málo podporuje obnovitelné zdroje. Teď je prostor pro posouzení dopadů na životní prostředí, pak kabinet koncepci odsouhlasí.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ministr průmyslu a obchodu Martin Kuba

Ministr průmyslu a obchodu Martin Kuba | Foto: Filip Jandourek

„Počítáme s navýšením podílu výroby elektrické energie z jádra dostavbou třetího a čtvrtého bloku jaderné elektrárny Temelín na zhruba 55 procent. S velmi významnými kroky k redukci podílu uhlí na výrobě energie v České republice ze 60 procent až na 20 procent," řekl po jednání vlády ministr průmyslu a obchodu Martin Kuba z ODS, jakou energii by Česko mělo výhledově využívat.

Přehrát

00:00 / 00:00

O Národním akčním plánu pro energii mluvili ve Stalo se dnes na Radiožurnálu sekční ředitel pro energetiku na ministerstvu průmyslu a obchodu Pavel Gebauer a Martin Sedlák, výkonný ředitel Aliance pro energetickou soběstačnost

V Národním akčním plánu pro energii se vláda snaží omezit, nebo přímo slovy ministra Martina Kuby zaříznout, od roku 2014 podporu obnovitelným zdrojům.

Podle sekčního ředitele pro energetiku na ministerstvu průmyslu a obchodu Pavla Gebauera jsou důvody pro omezování podpory obnovitelných zdrojů energie jednoznačně ekonomické:

„Pro příští rok se vyplatí na všech formách provozní podpory přes 44 miliard korun. Abychom zamezili tomu, aby tento rozpočet dále narůstal, protože se to s námi potáhne ještě 20 let, je nutné tuto formu podpory co nejvíce omezit.“

Gebauer se nedomnívá, že by si vláda kladla příliš nízké cíle nastavením hranice na 14 procentech podílu obnovitelných zdrojů na energetickém mixu. Vše ale záleží na vývoji, který je v oblasti obnovitelných zdrojů velmi dynamický.

„Je nutné rozlišovat dvě věci. Platíme určitou podporu na obnovitelné zdroje. Tedy ty současné. Na druhou stranu obnovitelné zdroje připojované po roce 2014, kdy chce ministerstvo průmyslu a obchodu podporu zastavit, budou ještě daleko levnější než ty dnešní. Tam se nedá hrozit nějakými desítkami miliard. To číslo bude vždy podstatně menší,“ uvádí Martin Sedlák, výkonný ředitel Aliance pro energetickou soběstačnost.

„Navíc jiné složky koncové ceny pro domácnosti, jako například poplatek za distribuci, jsou třikrát větší než podíl podpory obnovitelných zdrojů. Takže si myslíme, že by se ministerstvo a Energetický regulační úřad měly soustředit také na tyto další složky ceny elektrické energie,“ dodává Sedlák.

Václava Marešová, Tomáš Pavlíček, pir Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme