Ceny pohonných hmot dál rostou. Průměrná cena nafty je přes 49 korun, benzin stojí téměř 47 korun

Ceny pohonných hmot v Česku dál zvyšují svá historická maxima. Litr nejprodávanějšího benzinu Natural 95 stojí průměrně 46,64 Kč, litr dieselu už je za více než 49 korun. Od minulé středy benzin zdražil o více než sedm korun, nafta dokonce o více než deset Kč. Vyplývá to z dat společnosti CCS, která průměrné ceny paliv sleduje od začátku roku 2005. Ceny paliv rostou v důsledku ruské invaze na Ukrajinu.

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

nafta, ilustrační foto

Zdražování ještě zrychlilo v posledních dnech. Během úterý průměrná cena benzinu vzrostla o 1,70 koruny a cena dieselu o 2,15 koruny. Ve středu byl u benzinu nárůst o 1,43 Kč, u nafty o 1,56 Kč (ilustrační foto) | Foto: René Volfík | Zdroj: iROZHLAS.cz

Zdražování ještě zrychlilo v posledních dnech. Během úterý průměrná cena benzinu vzrostla o 1,70 koruny a cena dieselu o 2,15 koruny. Ve středu byl u benzinu nárůst o 1,43 Kč, u nafty o 1,56 Kč.

Vláda reaguje na prudké zdražování pohonných hmot. Zruší přimíchávání biosložky a silniční daň

Číst článek

Předseda Správy státních hmotných rezerv Pavel Švagr v pondělí vyzval distributory a prodejce pohonných hmot, aby přistupovali ke zvyšování cen uvážlivě. „Byli bychom velmi neradi, aby ta současná situace byla zneužita některými distributory k neobjektivnímu navyšování svých marží,“ řekl Švagr.

Nejlevněji nyní natankují řidiči v Jihočeském kraji. Litr benzinu je tam v průměru za 45,82 Kč, litr nafty za 48,48 Kč. Naopak nejdražší benzin mají čerpací stanice v Praze, kde litr stojí průměrně 47,21 Kč. Nejdražší nafta se tankuje v Kraji Vysočina, a to v průměru za 49,38 Kč/l.

Benzin a nafta dál zdražují. Za jediný den cena rekordně stoupla

Číst článek

Před rokem byl benzin v Česku o 16,79 koruny levnější, za naftu tehdy motoristé platili o 20,53 Kč méně.

Vláda v reakci na růst cen ve středu rozhodla o zrušení povinného přimíchávání biosložky do pohonných hmot a o zrušení silniční daně pro osobní automobily, dodávky a nákladní auta do 12 tun.

Podle dopravců jsou ale opatření nedostatečná, volají po dočasném zastropování cen a následném snížení spotřební daně. Zemědělský svaz pak uvedl, že zrušení přimíchávání biosložky do paliv je špatný krok, který se v cenách pohonných hmot nijak neprojeví.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme