Velmi špatná reklama. Polští chovatelé dobytka se bojí o tržby, omezují porážky a zlevňují

Ceny hovězího na polském trhu padají, evropská média informují o dovozu zdravotně závadného masa z polských jatek, tamní hlavní veterinář musí věc vysvětlovat v Bruselu. Mezitím velvyslankyně Barbara Ćwioro v Praze věc objasňuje českému ministru zemědělství a jeho polský protějšek podezřívá autory investigativní reportáže z toho, že jim nejde o dobro Polska. Takový je poslední vývoj ve skandálu s nelegální porážkou dobytka.

Varšava/Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Hlavní hygienik Jarosław Pinkas ve čtvrtek uklidňoval veřejnost, že maso v polských obchodech je zdravotně nezávadné a že se zintenzivnila kontrola. Snímek z řeznictví v polské Gdyni

Hlavní hygienik Jarosław Pinkas ve čtvrtek uklidňoval veřejnost, že maso v polských obchodech je zdravotně nezávadné a že se zintenzivnila kontrola. Snímek z řeznictví v polské Gdyni | Foto: Matej Leskovsek | Zdroj: Reuters

Reportáž „Nemocný dobytek – vykoupím“ odvysílal investigativní pořad Superwizjer Američany vlastněné televize TVN, která je dlouhodobě kritická k polské vládnoucí straně Právo a spravedlnost (PiS). Ostatně ta ji také nemá v lásce.

Do Česka se dostalo 300 kilogramů závadného masa. ‚Polská strana to musela vědět,‘ řekl ministr Toman

Číst článek

Slova polského ministra zemědělství a rozvoje venkova Krzysztofa Jana Ardanowského o tom, že neví, jaké byly úmysly novinářů, tak příliš nepřekvapí: „Nebudu ani zkoušet pátrat po tom, jestli jim opravdu šlo o dobro Polska,“ prohlásil politik.

S obdobnou reakcí už mají reportéři Superwizjeru zkušenost. Když loni na konci ledna odvysílali reportáž o tajných obřadech polských neonacistů, stali se terčem kritiky za to, že věc zveličují a škodí pověsti Polska.

Vláda krátce na to přijala nešťastný „zákon o holokaustu“, který vyvolal mezinárodní bouři a jehož nejkontroverznější pasáže nakonec kabinet v létě zrušil.

Ojedinělý případ?

Ministr Ardanowski jedním dechem dodal, že jde o ojedinělý případ a všichni, kdo jsou do obchodu s masem nemocných zvířat zapleteni, musí počítat s „dramatickými následky“.

Reportáž Superwizjeru přitom mluví o masovém obchodu. Novináři našli na internetu množství inzerátů a nabídek na výkup nemocného skotu, na některé z nich i volali a ptali se na výkupní cenu.

V Česku si takovou nehoráznost nedokážu představit, říká zemědělec k nelegální porážce v Polsku

Číst článek

Zdá se také, že polské úřady od začátku aféry poskytují rozporuplné informace. Podle českého ministra zemědělství Miroslava Tomana (za ČSSD) totiž polský dozorový orgán v úterý informoval českou stranu o tom, že se z jatek, kde se nemocné krávy porážely, žádné maso nedostalo do států EU.

O den později se ukázalo, že se maso dostalo na Slovensko a v pátek už jsou potvrzeni další odběratelé ve Francii, Rumunsku, Švédsku, Maďarsku, Estonsku, Finsku, Španělsku, Litvě i Portugalsku.

A rovněž ministr Toman v pátek odpoledne oznámil, že na 300 kilogramů problémového masa doputovalo i do Česka.

Francouzský ministr zemědělství Didier Guillaume mluví o „strašném podvodu“ a k věci se vyjádřila i politička krajní pravice Marine Le Penová: „Ať žije globalizace! Ať žije obchod bez kontroly! Evropská unie vážně škodí zdraví,“ napsala na twitteru.

AKTUÁLNĚ: Maso z problematických polských jatek, kde se porážely nemocné krávy, se dostalo i do České republiky. Šlo o zhruba 300 kilogramů hovězího.

15:55 – 01. 02. 2019

3 6

Hlavní hygienik Jarosław Pinkas ve čtvrtek polskou veřejnost uklidňoval, že maso v obchodech je zdravotně nezávadné a že se zintenzivnila kontrola: „Velmi detailně mikrobiologicky zkoumáme to, s čím se právě obchoduje, ale tak jak jsem řekl, není tu absolutně žádný trend růstu, pokud jde o problémy spojené s otravou z jídla. Jsme bezpečnou zemí.“

Změny v pravidlech jateční porážky pak navrhuje hlavní veterinář Paweł Niemczuk, na jatkách chce kamery a tříměsíční uchovávání videozáznamů.

Dopady na polské chovatele

O „exportu velkého problému z malých jatek“ píše polský deník Rzeczpospolita. Producent odhalený v reportáži si mohl na jednom kilogramu masa nemocného skotu vydělat v přepočtu 12 korun, v případě zdravé krávy je to asi koruna a 80 haléřů.

V samotném Polsku není hovězí maso tak populární, většina jeho produkce tudíž míří na za hranice. Producenti se obávají, že pokud se zpráva v zahraničních médiích udrží delší dobu, dopady na export budou zdrcující. Polsko přitom v EU dominuje exportu do zemí mimo unii a ztráta tohoto trhu by byla pro místní chovatele ranou.

Jerzy Wierzbicki, předseda Polského sdružení producentů masného skotu, odhaduje, že ceny spadly: chovatelé teď na jednom zvířeti vydělají o 400 zlotých míň (asi o 2400 korun). „Situace je kritická, klesají objednávky polského hovězího. Jatka omezují porážky, další snížila ceny zhruba o sedm procent v průběhu třech dní,“ řekl deníku Rzeczpospolita Wierzbicki.

List také připomíná druhou stranu: úroveň kontroly. Právě kvůli její absenci mohla malá jatka v Mazovském vojvodství vydělávat porážkami nemocných krav tak dlouho. V regionu pracoval jen jeden kontrolor veterinární správy.

O práci není zájem – inspektoři si vydělají průměrně v přepočtu sotva 19 000 korun, což je v zemi míň, než dostává pokladní v supermarketu. I přes požadavky a protesty se ale platy nenavyšují.

Ozvěny v Česku

V roce 2012 se v Česku informovalo o takzvané solné aféře: některé polské firmy prodávaly technickou sůl označenou za jedlou výrobcům různých druhů potravin. Některá polská média tehdy psala o české hysterii a povědomí „o české kampani proti polským potravinám“ v zemi zůstává dodnes.

Že mám něco proti vašim potravinám? To je recyklovaná fake news, řekl Babiš pro polský deník

Číst článek

O rok později se pak na českém trhu objevilo koňské výsekové maso z Polska s obsahem analgetika fenylbutazon, které se nesmí podávat zvířatům určeným k lidské stravě. Veterináři také našli opakovaně bakterie salmonely v kuřecím, krůtím nebo vepřovém mase dovezeném z Polska.

K tématu se nedávno v rozhovoru pro polský deník Gazeta Prawna vrátil premiér Andrej Babiš z hnutí ANO. Novináři mu připomněli, že v roce 2013 kvalitu polských potravin tvrdě kritizoval v pořadu České televize Máte slovo (čas 28:05).

„To je recyklovaná fake news, že má Babiš něco proti Polákům. Když jsem dokončil studia zahraničního obchodu, jezdili jsme sem nakupovat síru. Mám tu mnoho přátel, to tady jsem v roce 1978 poprvé viděl striptýz, ve Svinoústí a ve Štětíně. Do Varšavy jsem jel na svatební cestu,“ řekl premiér.

„Obviňují mě, že polské potraviny jsou konkurence pro moji firmu, ale já jsem z ní odešel před několika lety. Máme s Polskem velmi dobré vztahy, teď jsem se sešel s vaším premiérem (Mateuszem Morawieckým). A máme radost z toho, že u nás investujete a děláte byznys,“ doplnil.

Filip Harzer Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme