Přesně před pěti lety padla banka Lehman Brothers a spustila finanční krizi

15. září roku 2008 má finanční svět černě vepsaný do kalendáře. Přesně před pěti lety začala krachem americké banky Lehman Brothers finanční krize. Odstartoval tak zoufalý běh za záchranu před finanční katastrofou.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Finance, peníze

Finance, peníze | Foto: Free Digital Photos

V centru Bethesdy v těsném sousedství Washingtonu finanční krizi upomíná jen máloco. Obchody jsou plné zákazníků, restaurace přetékají hosty. Mnozí z nich ale i přes zdánlivou bezstarostnost připouštějí, že pět let starý krach investiční banky Lehman Brothers a následný start finanční krize vnímají jako zásadní zlom.

„Na tu dobu si dobře pamatujeme, právě jsme tehdy prodávali dům, důsledky krachu realitního trhu jsme pocítili velmi tvrdě,“ říká dnes už s úsměvem právník Aron. Jeho profesi naštěstí krize nepostihla tak vážně. Manželka Gabriela ale dodává, že coby zaměstnankyně v realitách viděla důsledky krachu realitního i finančního trhu z podstatně větší blízkosti.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jak na počátek krize vzpomínají Američané, zjišťovala zpravodajka Českého rozhlasu Lenka Kabrhelová

Téměř okamžitě přišel o práci pětačtyřicetiletý tesař George, kterého potkávám o pár bloků vedle, když sesedá z jízdního kola.

„Recesi si pamatuji velmi dobře. Celý stavební průmysl se tehdy prakticky zastavil. Od té doby se věci zlepšily, práce nějaká je, ale vládne tvrdá konkurence a platy šly dolů,“ tvrdí řemeslník z okresu Montgomery.

Lehman Brother, někdejší čtvrtá největší banka na Wall Street, zkolabovala v roce 2008 přesně týden poté, co americká vláda převzala správu nad hypotečními agenturami Freddie Mac a Fannie May. I ty poslaly ke dnu padající ceny realit.

Obavy, že krach finanční instituce s globálním dosahem spustí vlnu finanční nestability na světových trzích, povolaly do akce nejdůležitější aktéry amerického finančního i politického světa. Jedním z nich byl tehdejší ministr financí Henry Paulson. „Ještě dnes se mi při vzpomínce na ty dny svírají vnitřnosti,“ vzpomínal exministr a bývalý bankéř z Wall Street v rozhovoru pro rádio NPR.

Přehrát

00:00 / 00:00

Na to, jak se svět poučil z finanční krize odstartované pádem banky Lehman Brothers, se Radiožurnál ptal ekonoma Raiffeisenbank Aleše Michla

V obavách z počátku finanční krize, která nepůjde zastavit a nabalí se na ni krach dalších trhů, společností a firem, který povede k raketovému nárůstu nezaměstnanosti, Paulson a další navrhli Kongresu vytvoření zvláštního záchranného fondu, financovaného z kapes daňových poplatníků. Sanace bank a finančních institucí za částky šplhající se do závratných výšek na sebe nedaly dlouho čekat ani ve zbytku světa.

Pět let poté tesař George věří, že jeho vláda toho udělala dost, aby se finanční systém znovu dostal do formy, pokud možno ne za peníze daňových poplatníků. Experti nicméně varují, že reformy jsou jen prvním krokem na cestě k úplnému ozdravení, které ještě máme před sebou.

Lenka Kabrhelová, raf Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme