Prodeje aut se v Německu propadly o 4 procenta

Prodeje aut v Německu v lednu zkolabovaly. Podle Svazu mezinárodních výrobců automobilů se propadly o 4 procenta na 181 000 vozů a dostaly se tak na nejnižší úroveň od roku 1990. Zájem o nové vozy přitom oslabil už v prosinci a to zejména kvůli odeznívajícím účinkům šrotovného.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Automobilka. Ilustrační foto

Automobilka. Ilustrační foto | Foto: Tomáš Adamec

Potvrzují se tak předpovědi mnoha expertů, podle kterých po ukončení programu státní podpory nákupu nových vozů dojde na výrazný pokles poptávky. Ten by přitom měl poznamenat celý letošní rok.

Přehrát

00:00 / 00:00

O poklesu prodeje aut v Německu mluvil na Rádiu Česko ředitel Sdružení automobilového průmyslu Antonín Šípek.

Ředitele Sdružení automobilového průmyslu Antonín Šípek ale nevidí situaci tak tragicky. Podle něj se šrotovné nedá počítat z roku na rok: "Efekt šrotovného se musí rozložit minimálně do doby tří let a porovnávat skutečně porovnatelné. Pokud v roce 2009 vzrostly prodeje o 24 procent, tak poklesem o 4,6 procenta se pouze trh dostává na úroveň, která byla před zavedením šrotovného."

Svaz mezinárodních výrobců automobilů po loňském nárůstu prodejů o 3,8 milionu očekává letos meziroční propad až o 2,9 milionu vozů. Podle Šípka by se mohly prodeje aut v Německu vrátit na úroveň let 2007 nebo 2008: "Pokud se německá ekonomika bude vyvíjet pozitivně, jak tomu nasvědčují některé signály, tak si myslím, že dojde k obnovení poptávky na úroveň roku 2007 2008."

Propad zasáhne i české firmy

Propad prodejů v Německu ale zasáhne i české firmy, hlavně výrobce automobilů a autosoučástek. "Pro české firmy to bude znamenat určitý pokles zakázek. Stejně jako šrotovné způsobilo nárůst zakázek, tak pokles výroby v kterékoliv automobilce znamená pokles dodávek našich výrobců do zemí evropské unie," vysvětluje Šípek.

Dodává ale, že většina firem výpadek poptávky ustojí: "Mohou být některé firmy, které byly v problémech už v roce 2009, ale nepředpokládám žádné masové krachy."

Roman Chlupatý, Lenka Rafaelová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme