Miliardy od státu během covidu dostaly podle kontrolorů i firmy, kterým rostl zisk

Miliardy z programu Antivirus na udržení pracovních míst v době covidu-19 dostaly od státu i firmy, kterým rostl zisk a počet zaměstnanců, zjistil Nejvyšší kontrolní úřad. V jednom ze tří režimů programu stát navíc nesl téměř sto procent nákladů na udržení pracovních míst, což bylo proti zásadě uplatňované v ostatních zemích Evropské unie, kde tyto náklady stát sdílel se zaměstnavateli a zaměstnanci.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

kmb_4482_230529-114245_kth.jpg

Pokud by byla respektována zásada částečné kompenzace, snížil by se objem státem poskytnutých příspěvků na 16,7 miliardy korun (ilustrační foto) | Foto: Miloslav Hamřík | Zdroj: Český rozhlas

Pokud by se dodrželo pravidlo částečné kompenzace, stát by ušetřil až 4,4 miliardy korun. Vyplývá to z prověrky Nejvyššího kontrolního úřadu za roky 2020 a 2021. Reakci ministerstva práce a sociálních věcí (MPSV) a Úřadu práce ČR agentura ČTK zjišťuje.

Dvojice zneužila v pandemii program Antivirus. Pro masážní salon podvodem dostala 7,5 milionu korun

Číst článek

„Nejvyšší kontrolní úřad došel k závěru, že část peněžních prostředků státního rozpočtu a Evropské unie určených na podporu zaměstnanosti byla vynaložena neúčelně. Podle kontrolorů porušily MPSV a Úřad práce povinnosti stanovené právními předpisy Evropské unie a České republiky a obě instituce nesledovaly a nevyhodnocovaly dopady programu Antivirus,“ uvedli kontroloři v pondělí zveřejněné tiskové zprávě.

Podporu z programu Antivirus, celkově 51,2 miliardy korun, obdrželo téměř 71 000 firem a jejich 1,2 milionu zaměstnanců. Podle kontrolorů 9,8 miliardy korun čerpaly podniky z odvětví, kde produkce neklesla.

Mezi nimi byly například i firmy zabývající se informačními technologiemi, v odvětví přitom v roce 2021 vzrostla produkce oproti roku 2019 o 17,5 procenta a počet zaměstnanců o 9,5 procenta.

Podporu z programu Antivirus 48,1 milionu korun dostal i obchodní řetězec, který v době pandemie expandoval a nepřetržitě nabíral nové zaměstnance.

Nejvíc peněz z programu Antivirus dostaly podle Úřadu práce automobilka i firma s e-shopy

Číst článek

Kontroloři dále zjistili, že režim A Plus programu Antivirus připravilo MPSV v rozporu se stanovenou zásadou, podle níž měly být náklady na udržení pracovních míst sdíleny mezi státem, zaměstnavatelem a zaměstnancem.

V tomto režimu stát poskytl zaměstnavatelům příspěvky na náhrady mezd ve stoprocentní výši a vyplatil jim celkem 21,1 miliardy korun. Pokud by byla respektována zásada částečné kompenzace, snížil by se objem státem poskytnutých příspěvků na 16,7 miliardy korun.

Poskytování příspěvků na náhrady mezd z programu Antivirus prověřoval NKÚ u 31 zaměstnavatelů a jejich 47871 zaměstnanců. Kontroloři zjistili, že 3363 lidí vedl následně Úřad práce v evidenci uchazečů o zaměstnání.

„Podpora v celkové výši 58,2 milionu korun tak nevedla k zachování jejich pozic,“ uvedl kontrolní úřad. Kontroloři rovněž upozornili, že deset z 31 kontrolovaných firem čerpalo od státu podporu 1,9 miliardy korun na udržení pracovních míst, ačkoliv v letech 2020 a 2021 vyplácely podíly na zisku.

Automobilky a jejich dodavatelé by mohli využití program Antivirus, shodla se tripartita

Číst článek

Dodali, že neslučitelnost čerpání podpory a vyplácení dividend zakotvilo MPSV do zákona o zaměstnanosti s účinností od července 2021.

Kromě programu Antivirus kontroloři prověřili čerpání 2,2 miliardy korun na tři projekty operačního programu „Zaměstnanost 2014−2020“ (OPZ).

U těchto projektů zjistili, že část prostředků byla vynaložena neúčelně, neboť pomoc přispěla k řešení problémů jen v omezeném rozsahu.

Nejvyšší kontrolní úřad prověřoval také u České správy sociálního zabezpečení vyplácení krizového ošetřovného. Kontrola nezjistila nedostatky v dodržování pravidel.

Kontroloři ale konstatovali, že nastavené podmínky poskytování ošetřovného vedly na jaře 2020 k vysoké administrativní zátěži škol a žadatelů o krizové ošetřovné.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme