Růst českého průmyslu v září meziročně stoupl na 8,3 procenta. Posílila ho výroba motorových vozidel

Průmyslová výroba v Česku v září meziročně stoupla o 8,3 procenta po srpnovém růstu o 7,2 procenta. Zářijové výsledky podpořilo meziroční zvýšení výroby motorových vozidel o téměř 60 procent. Meziměsíčně byla průmyslová výroba v září nižší o 0,2 procenta. Hodnota nových zakázek se meziročně zvýšila o víc než pětinu. Čísla zveřejnil v pondělí na svém webu Český statistický úřad.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Průmyslová krajina, Japonsko.

Výroba meziročně nejvíce klesla v kovodělném průmyslu a ve výrobě ostatních dopravních prostředků (ilustrační foto) | Foto: Michaela Danelová | Zdroj: iROZHLAS.cz

Zářijové výsledky průmyslu jsou do značné míry podobné srpnovým, uvedl ředitel odboru statistiky zemědělství a lesnictví, průmyslu, stavebnictví a energetiky ČSÚ Radek Matějka.

„Loňská nízká srovnávací základna ve výrobě motorových vozidel významně ovlivnila meziroční tempo růstu. V rámci letošního roku však byla průmyslová produkce na úrovni srovnatelné s předchozími měsíci,“ doplnil.

Desetinové tržby, hodinové sazby až 4000 korun. Kontroloři prověřili dotace na vývoj v průmyslu

Číst článek

O téměř 60 procent se výroba motorových vozidel v září meziročně zvýšila po třetinovém propadu ve stejném měsíci loni.

„Meziměsíčně však vzrostla jen mírně, a sice o jedno procento. Zvýšená produkce se týkala celého segmentu automotive,“ podotkla vedoucí oddělení statistiky průmyslu ČSÚ Veronika Doležalová. Například ve výrobě elektrických zařízení se to týkalo zejména produkce elektrických světel pro dopravní prostředky.

Výroba meziročně nejvíce klesla v kovodělném průmyslu, ve výrobě ostatních dopravních prostředků a zařízení, kde zapůsobilo naopak srovnání s loňskými vysokými čísly. V obou zmíněných oborech se výroba snížila proti loňskému září o víc než devět procent.

Hodnota nových zakázek v běžných cenách v září ve sledovaných odvětvích meziročně vzrostla o 21,9 procenta. Nové zakázky ze zahraničí se zvýšily o 17,2 procenta a z tuzemska o 32,2 procenta. Také růst hodnoty nových zakázek byl zčásti ovlivněn nízkou loňskou srovnávací základnou ve výrobě automobilů, uvedl ČSÚ.

Průměrný evidenční počet zaměstnanců v průmyslu se v září meziročně snížil o 0,3 procenta. Jejich průměrná hrubá měsíční mzda meziročně vzrostla o devět procent.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme