Rekord obnovitelných zdrojů. Loni v Evropě vyrobily 43 procent elektřiny, Česko je pod unijním průměrem

Elektřina z obnovitelných zdrojů měla v loňském roce na celkově vyrobené elektřině v Evropě rekordní podíl 43 procent, uvedla meteorologická služba Evropské unie Copernicus. Kromě nových obnovitelných zdrojů k tomu napomohly povětrnostní podmínky, jako nadprůměrné srážky a průtoky řek, které zvýšily produkci vodních elektráren, či silné větry koncem roku. V roce 2022 byl podíl zelené elektřiny na celkové produkci 36 procent.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Na východě Rakouska v posledních letech roste počet větrných elektráren

Česko je v produkci elektřiny z obnovitelných zdrojů v rámci EU pod průměrem (ilustrační foto) | Foto: Štěpán Sedláček | Zdroj: Český rozhlas

Za celý rok 2023 v Evropě spadlo o sedm procent více srážek oproti průměru a třetina evropského říčního systému dosáhla podle posouzení agentury povodňového stupně.

Výroba elektřiny z uhlí skončí za deset let, plánuje ministerstvo průmyslu v nové koncepci energetiky

Číst článek

Možnosti využití elektráren na říčních tocích se tak v řadě zemí zvýšily o jednotky až nižší desítky procent – podle dat služby Copernicus především ve Finsku, Portugalsku, Rakousku nebo Itálii.

V Česku zůstal potenciál produkce elektřiny na řekách podle unijního úřadu bez výrazné změny, stejně jako u fotovoltaické produkce. Mírně se zvýšil pouze potenciál výroby u větrných elektráren, a to o jednotky procent.

V jiných evropských zemích, především na Balkáně, však potenciál větrných elektráren meziročně narostl o zhruba pětinu, na západě Evropy pak o asi osm procent. Copernicus vývoj dává do souvislosti s větší mírou bouří nad kontinentem koncem podzimu a v zimě.

Česko je v produkci elektřiny z obnovitelných zdrojů v rámci Evropské unie pod průměrem, řekl tento měsíc spolumajitel společnosti Greenbuddies Aleš Spáčil, i když podíl obnovitelných zdrojů se v Česku zvýšil. Nyní podle něj činí přes 18 procent, v roce 2004 byl kolem 3,7 procenta.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme