Nejsou lidi. Ve Francii zaměstnávají jako řidiče tramvají nebo metra studenty

Najít nové zaměstnance je pro některé firmy velký problém. Své o tom ví dopravní podnik ve francouzském Nantes, který chce letos najmout až sto nových řidičů tramvají. A protože se mu to nedaří, tak oslovil studenty.

Nantes Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Tramvaj (ilustrační foto)

Tramvaj (ilustrační foto) | Zdroj: Fotobanka Pixabay

Nabídka dopravního podniku v Nantes platí hlavně na léto - na brigádu. Uchazečům musí být aspoň 18 let a musí mít za sebou maturitu. Mají taky mít řidičský průkaz - stačí na motorku nebo na osobní auto.

Mzda brigádníků se za poslední dva roky zvýšila, je také více práce, tvrdí ředitel personální agentury

Číst článek

Uchazeči musí být stále studenti - například v inženýrském programu nebo jiném typu univerzitních studií. Samozřejmě musí také podstoupit školení. To trvá zhruba 120 hodin a je placené. První kurzy se otevírají už v období mezi dubnem a červnem.

Ve Francii podobná nabídka ale není úplně novinkou. Studenti v jiných městech, například v Lyonu, řídí třeba metro. Devatenáctiletý student Alban v rozhovoru pro francouzský server 20 minutes řekl, že řídí soupravy na dvou linkách.

Je to podle něj podstatně lepší práce než třeba brigády v rychlém občerstvení a je lépe placená. Student také přiznal, že musel projít přísným školením a že cítí tlak a zodpovědnost za stovky cestujících, které převáží.

Král v kokpitu. Nizozemský panovník 21 let pracoval jako dopravní pilot

Číst článek

Ne všechny francouzské odbory s řidiči-studenty ale souhlasí. Například Ronan Gilbert z odborové organizace CFDT pro server Presse Ocean řekl, že dopravní podnik zneužívá práce studentů, kteří mají problémy zaplatit svá studia.

Další z představitelů stejné odborové organizace Gabriel Magner zase francouzskému Figaru řekl, že zaměstnávání studentů na letní brigádu znehodnocuje práci ostatních řidičů. Podle něj totiž ostatní uchazeči o post řidičů tramvají musí na tuhle pozici čekat několik let a mají za sebou obvykle řízení autobusů v městské hromadné dopravě.

Nad neobvyklou nabídkou se podivují i někteří uživatelé na sociálních sítích. Na facebooku někteří vtipkují, že letecká společnost Air France zase nabízí letní brigádu studentům, kteří se chtějí stát piloty.

Martin Balucha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme