Schwarzenberg ve Španělsku jedná o ekonomice i lidských právech

Místopředseda vlády a ministr zahraničních věcí Karel Schwarzenberg je na návštěvě Španělska. Je to druhý ministr zahraničí, který do země přijel od nástupu nové pravicové vlády premiéra Mariana Rajoye. Sestavila ji španělská Strana lidová a má za úkol především ozdravit veřejné finance za cenu velkých rozpočtových škrtů a reforem.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Karel Schwarzenberg na TK 6.12.2011

Karel Schwarzenberg na TK 6.12.2011 | Foto: Filip Jandourek

Ministr Schwarzenberg se setkal se španělským ministrem zahraničí, který se dříve zabýval hospodářskou a měnovou politikou i na evropské úrovni.

Probírali tak současné ekonomické potíže Španělska i eurozóny, ale také lidská práva nebo koordinaci evropské politiky na Kubě.

Přehrát

00:00 / 00:00

Z Madridu se ve Stalo se dnes přihlásil reportér David Koubek

Při jednání došlo i na smlouvu o fiskálním paktu, kterou Česko odmítlo podepsat. Schwarzenberg o tom podle svých slov se svým protějškem krátce mluvil a vysvětloval mu důvody, které Českou republiku k jejímu postoji vůči smlouvě vedly.

Ministr jednal i se zástupci podnikatelů, konkrétně například španělské Telefónicy. Financial Times Deutschland nedávno spekulovaly, že firma se stáhne z českého trhu, protože potřebuje peníze na splacení dluhů.

Španělská Telefónica odmítá spekulace o odchodu z českého trhu

Číst článek

Tuto možnost vyloučil a jednoznačně odmítl viceprezident Telefónicy, který se Schwarzenbergem jednal. Spekulace jsou prý nepodložené, společnost navíc údajně zvyšuje investice do své sítě.

Na jednání byl i prezident stavební společnosti OHL, která působí v Česku. Přes ní chtějí Španělé nadále pronikat na východní trhy do Ruska nebo Turecka. Česká republika by podobně chtěla využít Španělsko pro posílení na trzích v Latinské Americe nebo severní Africe.

David Koubek, Simona Bartošová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme