Sněmovna schválila více odečitatelných položek

Poslanecká sněmovna schválila rozsáhlou vládní novelu zákona o dani z příjmů. V rámci předlohy, ke které byly vzneseny téměř dvě stovky pozměňovacích návrhů, sněmovna valorizovala zhruba o deset procent odečitatelné položky ze základu daně. Velkou část mediálně sledovaných návrhů, mezi které se počítá snížení spotřebních daní u pohonných hmot, daňové úlevy pro domácí počítače a změny v penzijním připojištění, poslanci nepřijali.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Poslanci v rámci schvalování pozměňovacích návrhů k zákonu upravili výši odečitatelných položek ze základu daně. Základ daně tak podle schváleného zákona bude moci poplatník ročně snížit o 38 040 korun (nyní 34 920). Na vyživované dítě může poplatník uplatnit odpočet 23 520 (nyní 21 600). Mírně zvýšeny byly i odečitalené položky u manžela nebo manželky žijící ve společné domácnosti a v neposlední řadě i u tělesně postižených osob. V průměru lze říci, že poslanci odečitatelné položky valorizovali o deset procent. Daňově sněmovna zvýhodnila i životní pojištění.

Sněmovna se rozhodla přijmout i návrh poslanec ODS Vlastimila Tlustého zapracovat do zákona nové položky připočitatelné k základu daně. Podle schválené novely by se k daňovému základu poplatníka připočítaly neuhrazené závazky, u nichž k poslednímu dni zdaňovacího období uplynul více než jeden kalendářní měsíc ode dne jejich splatnosti. Ustanovení má platit nejdříve pro zdaňovací období roku 2000.

Markéta Kaclová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme