Soud zahájil insolvenční řízení s firmou Kovosvit, dluží více než než 20 milionů korun

Českobudějovický krajský soud zahájil insolvenční řízení se strojírenskou firmou Kovosvit MAS Machine Tools. Věřitel požaduje po společnosti zaplacení dlužné částky více než 20 milionů korun. Kovosvit navíc nezaplatil dvěma stovkám zaměstnanců mzdy za březen. Vyplývá to z informací z insolvenčního rejstříku a odborářů.

České Budějovice Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Firma Kovosvit MAS Machine Tools

Na vedení firmy se kvůli neuhrazeným mzdám obrátili i odboráři. | Foto: Luboš Pavlíček | Zdroj: ČTK

Návrh na zahájení insolvenčního řízení podala společnost Elektroprof, která se věnuje dodávkám a montážím v elektrotechnice. Z návrhu vyplývá, že jí Kovosvit z více než 20 milionů korun uhradil za poslední půlrok pouze přibližně 300 000 Kč. V insolvenčním rejstříku je dále uvedeno, že strojírenská společnost dluží téměř 4,5 milionu korun dalším dvěma firmám. 

Polovina zaměstnanců Kovosvitu nedostala výplatu. Firma má málo zakázek, pracovníci zůstávají doma

Číst článek

Na vedení firmy se kvůli neuhrazeným mzdám obrátili i odboráři, kteří ve středu svolali schůzku s majiteli. Žádné informace se však zástupci odborů nedozvěděli.

„Ze strany majitelů nebyl zájem se schůzky účastnit. Přítomen byl pouze dnes již bývalý generální ředitel společnosti Jan Kočvara, který ze své pozice odstoupil z důvodu nesouhlasu s jednáním majitelů společnosti a i v souvislosti s nezaplacenými mzdami,“ sdělil předseda základní organizace odborového svazu Kovo Kovosvit Jiří Ryzka.

Kovosvit MAS Machine Tools, jednu ze dvou hlavních společností koncernu Kovosvit MAS, koupil v létě 2020 ruský investiční fond. Společnost má ekonomické problémy delší dobu. Kovosvit MAS Machine Tools skončil v roce 2022 po zdanění ve ztrátě 167,2 milionu. O rok dříve měla ztrátu 134 milionů.

Druhá z hlavních společností koncernu Kovosvit, Kovosvit MAS Foundry, předloni vykázala zisk 1,1 milionu korun. Výsledky hospodaření z loňského roku společnost ještě nezveřejnila.

Zaměstnanci Liberty Ostrava budou dostávat jen 70 procent mzdy. Jejich návrat firma znovu odložila

Číst článek

Kovovsvit patřil do léta 2020 podnikateli Michalu Strnadovi, který ji pak za stovky milionů korun prodal ruskému investičnímu fondu Trust Union Fund. Nový vlastník převzal firmu v roce 2020 i se závazky a úvěry, které činily několik stovek milionů. Kvůli válce na Ukrajině přišla firma o všechny dodávky do Ruska, které tvořily asi desetinu všech zakázek.

Odboráři uvedli, že podle Kočvary by Kovosvit mohl získat peníze prodejem zmrazených strojů nebo prodejem pozemků. Pomoc zaměstnancům nabídlo i město Sezimovo Ústí na Táborsku, kde společnost sídlí. Radnice případně přistoupí na odložení splátky nájmů v obecních bytech a poskytnutí bezúročné půjčky 10 000 korun na člověka.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme