Spotřebitelské ceny v květnu stouply o 2,9 procenta. Zdražilo maso, zlevnilo máslo

Spotřebitelské ceny byly v květnu o 2,9 procenta vyšší než před rokem, jejich růst zpomalil z dubnových 3,2 procenta. Na růstu se podepsaly zejména ceny potravin. Vepřové maso, uzeniny, zelenina, ovoce, cukr či mouka byly v květnu dražší než před rokem, levnější bylo máslo. Zdražila ale i elektřina. Proti růstu inflace působily levnější pohonné hmoty, za které řidiči platili o pětinu méně. Údaje ve středu zveřejnil Český statistický úřad.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vepřové maso

Ilustrační foto | Foto: Hans | Zdroj: Pixabay | CC0 1.0,©

Ceny potravin a nealkoholických nápojů se v květnu zvýšily v průměru o 6,3 procenta, což byl pomalejší růst než dubnových 7,8 procenta.

Ceny masa například stouply o desetinu. Podle údajů z poloviny května byl třeba kilogram vepřové pečeně letos v květnu dražší o 25 korun než loni, kdy stál 126,11 koruny. Maso zdražovalo i v dubnu, a to o rychlejších 12,8 procenta. Polevilo i zdražování zeleniny z dubnových 11,8 procenta na květnová čtyři procenta.

‚60 milionů lidí v extrémní chudobě.’ Pandemie bude mít podle šéfa Světové banky vliv na ekonomiku 10 let

Číst článek

Zrychlilo naopak zlevňování másla z dubnových 3,5 procenta na květnových 7,7 procenta. Podle údajů z poloviny května zákazníci za čtvrtkilovou kostku másla letos platili zhruba 45 korun proti loňským 48 korunám.

Druhé v pořadí vlivu byly ceny za bydlení, kde v květnu meziročně zdražilo nájemné z bytu o 3,8 procenta a elektřina o osm procent.

Na květnové inflaci se podepsaly také dražší lihoviny o 8,9 procenta a pivo o 3,5 procenta. Opačným směrem působily ceny pohonných hmot, které klesly o 21,7 procenta.

Proti dubnu spotřebitelské ceny stouply o 0,4 procenta, na čemž se podepsaly dražší tabákové výrobky (o 3,7 procenta), lihoviny (3,3 procenta), pivo (o 3,4 procenta), ale také ovoce (o 7,6 procenta) či brambor (o 5,1 procenta). U bydlení klesly ceny vodného a stočného vlivem snížení DPH z 15 na deset procent.

Český statistický úřad ve středu rovněž informoval o vývoji cen zahraničního obchodu Česka za duben. Ceny vyvážených surovin a zboží v tento měsíc meziročně stouply o 3,1 procenta a dovážených o 0,7 procenta. V meziměsíčním srovnání byly vývozní ceny o 2,2 procenta vyšší a dovozní o 1,7 procenta.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme